Potočnik: Proglašenje pojasa donijelo bi više štete nego koristi

SLOVENSKI ministar za europske poslove Janez Potočnik reagirao je u ponedjeljak navčer na izjave da bi Slovenija kao protumjeru na proširenje hrvatske jurisdikcije u Jadranu trebala odmah pomorskim zakonikom proglasiti svoj epikontinentalni, ali i gospodarski pojas u Jadranu, i naglasio da bi takav potez donio više štete nego koristi.

Te su prijedloge u ponedjeljak javno iznijeli Miha Pogačnik, pravni savjetnik ministra vanjskih poslova i Janez Janša, predsjednik slovenskih demokrata (SDS), najjače oporbene stranke u parlamentu.

"Osobno mislim da nam se s tim promjenama ne žuri i da bi nam takav potez više štetio nego koristio", rekao je Potočnik na konferenciji za novinare.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na prenagljeni i nekonstruktivni potez Hrvatske moramo odgovoriti promišljeno, a ne zrcalno preslikavati hrvatske poteze", rekao je Potočnik, dodajući da Slovenija na rješenju tog pitanja mora surađivati s Italijom i Europskom unijom, te pričekati rezultate Venecijanske konferencije o zaštiti Sredozemlja.

Savjetnik slovenskog ministra vanjskih poslova, inače profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani, dr. Miha Pogačnik u ponedjeljak je navečer u opširnijim razgovorima za nacionalnu televiziju i komercijalnu televizijsku postaju POP-TV pojašnjavao svoje izjave da Slovenija izmjenama pomorskog zakonika mora ispraviti "grešku" što u ranijem tekstu tog zakona nije definirala svoj epikontinentalni pojas s mogućnosšću proglašenja isključive ekonomske zone, na što Slovenija, po njegovim riječima, ima pravo. Pogačnik je rekao da bi Slovenija takav potez na osnovi novog pomorskog zakonika mogla izvesti u dogovoru "sa svim zainteresiranim državama u Jadranu" i "u suradnji s Europskom unijom.

Janša je pak za slovenske elektronske medije izjavio da se zalaže za hitne izmjene pomorskog zakonika kojim bi Slovenija kao dio svog epikontinentalnog pojasa navela "cijeli Piranski zaljev". Tako bi, pojasnio je čelnik slovenske parlamentarne oporbe, Slovenija učvrstila svoje pregovaračke pozicije u slučaju međunarodne arbitraže o granici "koja je sada izglednija nego ikada", pojasnio je Janša.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara