Potpisan Granski kolektivni ugovor za zdravstvo

MINISTAR zdravstva Andrija Hebrang i četiri sindikata zdravstva potpisali su danas Granski kolektivni ugovor (GKU) i dva sporazuma kojima se u idućoj godini jamči rast plaća u zdravstvu za prosječno 67 posto.

Za tu je namjenu u proračunu za 2005. godinu osigurano 450 milijuna kuna, rekao je Hebrang prilikom potpisivanja sporazuma u Vladi.

Ministar zdravstva potpisao je s predsjednikom Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivicom Babićem posebni sporazum po kojem će liječnici svake godine u idućih šest godina dobivati po 10 posto dodatka na plaću za liječničku odgovornost, s ciljem da u tom razdoblju njihove plaće dosegnu razinu plaća sudaca Prekršajnog suda.

GKU-om koji vrijedi idućih pet godina djelatnici u zdravstvu dobili su, među ostalim, povećanje plaća na uvjete rada, ovisno o radnom mjestu, između pet i 15 posto.

Djelatnici sa stažom dužim od 20 godina dobit će između četiri i 10 posto više plaće, ovisno o godinama provedenim u službi.

Dogovoren je dar za djecu od 400 kuna te božićnica od najmanje 1.000 kuna, a povećan je i broj dana godišnjeg odmora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnim sporazumom za medicinske sestre utvrđeno je da se odredbe GKU-a primjenjuju i na medicinske sestre u zakupu koje su dosad, po tvrdnjama sindikata, bile prepuštene samovolji poslodavaca.

"Uspjeli smo postići adekvatno nagrađivanje za uvjete rada, povećati zadovoljstvo zaposlenih te osigurati stabilnost sustava u idućih pet godina", istaknuo je Hebrang.

Ministar smatra da će dodatak na liječničke plaće omogućiti ispravljanje dugogodišnjih nepravdi prema liječnicima, zbog kojih je došlo i do štrajka. Naglasio je da njihove plaće sada zaostaju 80 posto za plaćama sudaca Prekršajnog suda, na čijoj bi razini trebale biti.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić zadovoljno je ocijenio da je Hebrang ispunio sva svoja obećanja liječnicima.

"Trakavica od četiri godine konačno je završena i mislim da imamo dobar GKU za zdravstvo", ocijenila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek.

Predstavnici sindikata također su podsjetili da prethodna vlast, s kojom su započeli pregovore prije četiri godine, nije imala snage završiti pregovore pa su prava zdravstvenih djelatnika uređivana Vladinim odlukama, budući da je zadnji GKU istekao 2001. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara