Potpisan protokol o suradnji Dalmacije i Hercegovine

ČELNICI Mostara i Splita potpisali su Protokol o suradnji koji, prema njihovim riječima, znači oživljavanje suradnje između ova dva grada koja su još prije trideset godina donijela odluku o međusobnom bratimljenju.

Splitski gradonačelnik Slobodan Beroš posebice je naglasio kako će danas potpisani Protokol ojačati gospodarske veze između Splita i Mostara. Kao primjer planirane suradnje Beroš je naveo mostarsku tvrtku ´Soko´ (koja se prije rata bavila vojnom industrijom) rekavši kako bi se to poduzeće moglo uključiti u programe brodogradnje u Splitu, odnosno Hrvatskoj, a ona je, prema Beroševim riječima, strateška orijentacija Hrvatske.

Beroš je također naglasio kako je ovim Protokolom predviđeno i unapređenje turističke suradnje. ´Turiste koji posjete obnovljeni Stari most u Mostaru usmjerit će se da posjete i Dioklecijanovu palaču u Splitu, a turiste iz Dioklecijanove palače usmjeravat ćemo i na Stari most u Mostaru´, rekao je Beroš. Dodao je kako je Protokolom predviđena i znanstvena suradnja Splita i Mostara, kao i suradnja kazališnih kuća iz ova dva grada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Mostara Hamdija Jahić je podsjetio kako su Mostar i Split, odnosno Hercegovina i Dalmacija, dvije susjedne regije iz dvije zemlje pa je unapređenje suradnje između njih logično, dok je dogradonačelnik Mostara Neven Tomić ocijenio kako će Protokol pridonijeti i međudržavnoj suradnji BiH i Hrvatske. Dodao je kako će se u ožujku održati zajednički gospodarski forum Hercegovine i Dalmacije.

Izaslanstvo Splita predvođeno gradonačelnikom Slobodanom Berošom posjetilo je i generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru gdje ih je primio generalni konzul Ratko Maričić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara