Potpisan sporazum o podršci projektu Družba Adria

SPORAZUM o podršci projektu integracije naftovoda Družba i Adria, potpisan je danas u Zagrebu između šest zemalja kroz koje prolazi taj naftovod Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Slovačke, Mađarske i Hrvatske.

Sporazum, koji vrijedi deset godina i koji se automatski produžuje na iduće desetljeće, ima veliko gospodarsko značenje ne samo za Jadranski naftovod, Hrvatsku, već je i doprinos stabilnosti u srednjoj i istočnoj Europi, rečeno je.

Oko projekta povezivanja naftovoda od Omišlja do Rusije udružilo se i sporazum o tome 29. travnja u Moskvi potpisalo nekoliko naftnih kompanija i hrvatska tvrtka Jadranski naftovod (JANAF). Sporazumom o suradnji i zajedničkom poslovanju u transportu ruske nafte na svjetska tržišta s prekrcajem u luci Omišalj, stvoren je temelj za otvaranje novog transportnog pravca za izvoz ruske nafte na svjetska tržišta, što je bio preduvjet za potpisivanje međuvladinog Sporazuma o podršci projektu integracije naftovoda Družba i Adria i zaključivanje pojedinačnih ugovora između transportnih kompanija i isporučitelja nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Usuglašena tarifa (pristojba) za korištenje naftovoda, kako su novinari izvješteni, iznosi 0,64 dolara na stotinu kilometara, a definirat će se i pristojba za pretovar.

Predsjednica Uprave JANAF-a Vesna Trnokop Tanta pojasnila da se JANAF obvezuje u roku od godinu dana nakon potpisivanja sporazuma završiti investiciju, vrijednu 50 milijuna dolara, kojom bi se osiguralo povećanje kapaciteta naftovoda kroz Hrvatsku na 10 milijuna tona godišnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara