Potpisan sporazum o prekidu sukoba u Acehu

INDONEZIJA i separatistički pobunjenici Aceha potpisali su povijesni mirovni sporazum koji bi trebao okončati dvadesetogodišnje nasilje u toj četirimilijunskoj pokrajini na sjeveru Sumatre u kojem su poginule tisuće ljudi.

Sporazum, u čijem je usuglašavanju posredovao Centar za humanitarni dijalog Henry Dunant sa sjedištem u Ženevi, u nazočnosti stranih diplomata potpisali su predstavnici indonezijske vlade i pobunjeničkog Pokreta za slobodni INDONEZIJA i separatistički pobunjenici Aceha potpisali su povijesni mirovni sporazum koji bi trebao okončati dvadesetogodišnje nasilje u toj četirimilijunskoj pokrajini na sjeveru Sumatre u kojem su poginule tisuće ljudi. (GAM).

Mirovni sporazum, o kojem se pregovaralo dvije godine, poziva na prekid vatre i raspisivanje izbora u Acehu, nemirnoj muslimanskoj pokrajini na sjeveru Sumatre bogatoj naftom i plinom.

Sporazum poziva na razoružanje pobunjenika, dok se Džakarta obvezala povući gotovo 22.000 svojih vojnika.

Ključno pitanje, koje je ostalo neriješeno, jest neovisnost koju traže pobunjenici, a na koju indonezijska vlada nikako nije spremna pristati nudeći samo posebnu autonomiju.

Sukob u Acehu jedan je od najduljih i najkrvavijih u Aziji. U 26 godina nasilja poginulo je više od 10.000 ljudi, uglavnom civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pokrajina je po svojem nepokolebljivom borbenom duhu poznata još od vremena danskih kolonizatora kojima se hrabro odupirala desetljećima.

Nedavne težnje za neovisnošću potaknula je sama indonezijska vojska brojnim kršenjem ljudskih prava.

Stanovnici su nezadovoljni i politikom središnje vlasti koju optužuju da tek iskorištava njihova prirodna bogatstva, a zauzvrat im ne daje ništa.

Iako su dosadašnji pokušaji prekida sukoba u Acehu propadali, analitičari smatraju da ovaj posljednji ima više izgleda za uspjeh zahvaljujući jakoj potpori međunarodne zajednice koja je obećala znatnu pomoć u obnovi u zamjenu za mir, ali i zbog odlučnosti vlade predsjednice Megawati Sukarnoputri.

Pobunjenici nisu toliko optimistični. Njihov vođa u egzilu Hasan Tiro poručio je prošlog tjedna da se Džakarti ne smije vjerovati, najavljujući nastavak borbi sve dok se ne ostvare njihovi snovi o neovisnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara