Potpisan sporazum o svesindikalnom saboru i referendumu o općem štrajku

PREDSTAVNICI pet sindikalnih središnjica i najznačajnijih sindikata izvan središnjica potpisali su danas sporazum o organiziranju svesindikalnog sabora i raspisivanju referenduma o organiziranju općeg štrajka protiv najavljenih izmjena Zakona o radu (ZOR).

Čelnici svih većih hrvatskih sindikata sporazumom su se obvezali da će se svesindikalnim saborom, referendumom i prosvjedima koji uključuju i opći štrajk, suprotstaviti prijedlogu izmjena ZOR-a koji je Vlada uputila u Hrvatski sabor.

Izmjenama ZOR-a drastično se smanjuju radnička prava, ocjenjuju sindikati, pogotovo smanjenjem otpremnina, skraćivanjem otkaznih rokova, izjednačavanjem rada na određeno i neodređeno vrijeme te povećanjem broja zaposlenih kod malih poslodavaca (koji mogu davati otkaze bez obrazloženja).

Svesindikalni sabor trebao bi se održati u roku dva tjedna, ovisno o raspravi u Hrvatskom saboru, a sindikalni izaslanici toga će dana oko podneva sa svojega sabora krenuti na javni prosvjed na Markovu trgu.

Sindikati će zajedno provesti referendum među članstvom o organiziranju općeg štrajka, kao i prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma hrvatskih građana koji bi se izjasnili o smjeru hrvatske gospodarske i socijalne politike.

Vlada je najavom smanjenja prava iz ZOR-a uspjela ujediniti cjelokupni hrvatski sindikalni pokret, a današnji sporazum nije samo za jednokratnu uporabu, ocijenili su sindikalni čelnici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Štogod Vlada, Sabor ili netko drugi učinio, hrvatski sindikati znat će odgovoriti´, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Sindikalni vođe, međutim, nisu znali odgovoriti što će poduzeti ako Vlada usprkos referenduma i općeg štrajka ustraje na odluci o izmjenama ZOR-a kojima nastoji fleksibilizirati tržište rada.

Iako su se na današnjem skupu čule ocjene da je ´Vlada izdala radnike´ i ´prodala radničko dostojanstvo´, sindikalci nisu odlučili hoće li nakon eventualnog općeg štrajka tražiti Vladinu ostavku i raspisivanje izbora.

U međuvremenu će nastaviti pregovore sa socijalnim partnerima i nastaviti lobirati, naročito među parlamentarnim strankama, za svoja stajališta.

Potpredsjednik Sabora Mato Arlović uputio je sindikalcima poziv na sastanak radi dogovora o ZOR-u u utorak, 11. veljače.

Sporazum su potpisali čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Matice hrvatskih sindikata javnih službi, Hrvatske udruge sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske, te koordinator devet najznačajnijih autonomnih sindikata izvan središnjica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara