potpisan ugovor o kreditu od 490 milijuna kuna za sveučilište u zagrebu

Ugovorom o dugoročnom sindiciranom kreditu u iznosu od 490 milijuna kuna za kapitalnu izgradnju i adaptaciju objekata Sveučilišta u Zagrebu, potpisanim danas u sveučilišnu Rektoratu, zaokružena je prva faza Plana kapitalnih ulaganja toga sveučilišta koja iznose oko milijardu i 300 milijuna kuna.

Taj prvi kunski ugovor odobren u Hrvatskoj na rok od deset godina potpisali su rektorica zagrebačkoga Sveučilišta Helena Jasna Mencer, ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego te predsjednici uprava Privredne banke Zagreb (PBZ) i Zagrebačke banke (ZBZ) Božo Prka i Franjo Luković.

Zajednički aranžeri kredita su PBZ i ZBZ - svaka banka po 245 milijuna kuna, agent je Privredna banka Zagreb, a nositelj kredita Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Sredstva za otplatu kredita bit će osigurana u proračunu Republike Hrvatske u svim godinama otplate, a suglasnost za taj kredit Ministarstvu znanosti i tehnologije dao je ministar financija Mato Crkvenac.

Kredit će zajednički koristiti 29 članica zagrebačkoga Sveučilišta, odnosno gotovo svi fakulteti u Zagrebu te varaždinski Geotehnički fakultet i Fakultet organizacije i informatike te Studentski centar u Varaždinu.

Prorektor za poslovanje Sveučilišta Tihomir Hunjak izvijestio je da je kredit otvoren godinu dana te da će se u tome roku dovršiti izgradnja objekata započeta već puno prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bit će dovršeno oko 35 tisuća četvornih metara prostora, među kojima i objekti Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta (PMF), Muzičke akademije te Agronomskoga i Šumarskoga fakulteta.

Osim toga, bit će dograđeni, adaptirani i prenamjenjeni sveučilišni objekti u Varaždinu te izgrađeni novi objekti - Ferimportova zgrada za središnju zgradu Muzičke akademije te započeta izgradnja Biomedicinskoga središta na Šalati.

Božo Prka istaknuo je da je danas potpisani ugovor "pun novina". Odnosno, dodao je, riječ je o potpuno novomu "proizvodu" na hrvatskome financijskom tržištu - čistomu kunskom kreditu na rok od deset godina, što je, istaknuo je, rezultat vrlo kvalitetnih pregovora. Prka vjeruje da je danas učinjen i važan korak u podizanju razine hrvatske konkurentnosti.

Franjo Luković smatra da će kredit za obrazovanje pridonijeti i bržemu razvoju Hrvatske, jer, kako je dodao, obrazovanje može pridonijeti boljitku Hrvatske daleko više od bilo kojega drugog sektora.

Rektorica Mencer sa zadovoljstvom je istaknula da se Sveučilište jako dobro pripremilo za korištenje toga kredita kao potpore strateškomu razvoju toga sveučilišta.

Za ministra Flegu potpisani ugovor investicija je i zalog za budućnost, odnosno društvo utemeljeno na znanju, jer je, rekao je, opće prihvaćeno stajalište da je znanje snaga koja pokreće razvoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara