POTPISAN UGOVOR O KULTURNOJ SURADNJI HRVATSKE I AUSTRIJE

Ministar kulture RH Božo Biškupić i austrijski državni tajnik za umjetnost i medije Franz Morak u utorak su navečer u Beču potpisali bilateralni ugovor o suradnji na području kulture i obrazovanja.

Ugovor propisuje suradnju institucija dviju zemalja u području kulture, posebice umjetnosti, obrazovanja, visokog školstva, znanstvenih istraživanja, znanosti te mladeži i športa.

"Ugovor je formalna potvrda onoga što smo do sada radili, što nas povezuje, dijaloga kojeg stalno njegujemo i što ćemo raditi ubuduće" rekao je Morak, dodavši da Hrvatska i Austrija "imaju visok stupanj suradnje, ali odnosi uvijek mogu biti bolji i još intenzivniji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biškupić je rekao da je "ugovor plod kvalitetnih odnosa između hrvatske i austrijske vlade". Ocijenio je njegovo potpisivanje vrlo korisnim, jer će se "na temelju ugovora uspostaviti višegodišnji programi suradnje i projekti likovnih izložbi, arheoloških izložbi, suradnja znanstvenika i arhivista te pomoć u zaštiti spomenika".

Ovakvi su ugovori za Hrvatsku "vrlo značajni jer smo zemlja kandidat za EU i želimo se predstaviti Austriji, susjednim državama i Europi što bolje, da nas prepoznaju i po kulturi, koja nas je obilježila i sačuvala kroz 14 stoljeća", rekao je Biškupić. "Hrvatska je rasla na raskrižju između srednjoeuropske i mediteranske kulture te će svojim kulturnim bogatstvom pridonijeti europskom zajedništvu", zaključio je hrvatski ministar kulture.

(Hina) xspđ ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara