Potpisan zahtjev za izručenjem Kapetana Dragana

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt jutros je potpisala zahtjev za izručenjem Dragana Vasiljkovića, u javnosti poznatijeg kao Kapetan Dragan, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

U priopćenju iz Ministarstva pravosuđa piše da je zahtjev za izručenje Vasiljkovića sastavljen u cijelosti prema smjernicama dobivenim od australskog državnog odvjetništva s ciljem ispunjavanja uvjeta za izručenje koji se traže u anglosaksonskom pravu prema kojemu postupaju nadležna australska tijela.

Zahtjev je upućen prije predviđenog roka, a prosljeđuje se diplomatskim putem prema Australiji, piše u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nekadašnji zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a sada australski državljanin uhićen je 20. siječnja u Sydneyju na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Hrvatska je od tada imala rok od 60 dana da službeno zatraži njegovo izručenje.

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske Policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Tijekom tog napada, protivno odredbama Ženevske konvencije, oštećene su i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano u bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

Vasiljković je te optužbe odbacio, a međunarodnu tjeralicu koju su hrvatske vlasti raspisale za njim ocijenio kao pokušaj Zagreba da vrši pritisak na Srbe.

Za 10. veljače određeno je novo pojavljivanje Vasiljkovića pred australskim sudom.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara