Potpisana izjava o suradnji Irana i Hrvatske na području protuminskog djelovanja

IZJAVU o suradnji na području protuminskog djelovanja između Hrvatskog centra za razminiranje i Islamske republike Iran potpisali su danas ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Oto Jungwirth i zamjenik iranskog ministra za sigurnost i provođenje zakona pri ministarstvu unutarnjih poslova, Ali Asghar Ahmadi.

Suradnja će se odnositi na razmjenu iskustava nacionalnih centara za razminiranje, tehnologije i suradnju u edukaciji stanovništva o opasnostima mina i zbrinjavanju žrtava mina, rekao je Oto Jungwirth.

Ocijenio je da je potpisana izjava priznanje i potvrda dobrog rada HCR-a koji je primjenjiv i u drugim zemljama.

Najavio je da će se u Iran uskoro na testiranje poslati jedan stroj za razminiranje, hrvatske proizvodnje, a za koji su u Iranu vrlo zainteresirani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik iranskog ministra za sigurnost i provođenje zakona pri ministarstvu unutarnjih poslova i voditelj izaslanstva Ali Asghar Ahmadi, rekao je da im je u više prezentacija predstavljen rad i oprema za razminiranje u Hrvatskoj. Pohvalio je rad HCR-a i naglasio da je danas potpisana izjava jedna od 20-tak koje su dvije države potpisale na raznim područjima.

Inače, prema podatcima koji su se čuli, Iran ima znatno veći problem minama zagađenog područja nego Hrvatska jer ima oko 40 tisuća četvornih kilometara minski sumnjivog područja na kojem se prema njihovoj procjeni nalazi oko 15 milijuna mina, zaostalih ponajviše iz doba iransko-iračkog rata početkom osamdesetih godina.

Iransko izaslanstvo u službenom je posjetu Hrvatskoj od ponedjeljka.

Potpisivanju je nazočio i iranski veleposlanik u Hrvatskoj Jafar Shamsian i predsjednik savjeta HCR-a Davorko Vidović, ministar rada i socijalne skrbi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara