Potpisane izmjene kolektivnog ugovora za graditeljstvo

SINDIKAT graditeljstva Hrvatske i Nezavisni sindikat građevinara Hrvatske potpisali su danas s Udrugom poslodavaca u graditeljstvu izmjene kolektivnog ugovora.

Izmjenom kolektivnog ugovora cijena rada u graditeljstvu porast će za 9,4 posto, rekao je predsjednik Sindikata graditeljstva Stipe Kirigin.

Najniža osnovna plaća utvrđena je u iznosu od 1.860 kuna, umjesto dosadašnjih 1.700 kuna.

Novi kolektivni ugovor primjenjivat će se na oko 22.000 zaposlenih u tvrtkama, članicama Hrvatske udruge poslodavaca, no moguće je njegovo proširenje na svih 60.000 radnika u graditeljstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo Radimir Čačić založio se za izjednačavanje cijene rada u graditeljstvu s ostalim gospodarskim djelatnostima, ili čak njezino povećanje, jer je to svjetski standard.

Čačić je podsjetio da je 25 postotno zaostajanje plaća u graditeljstvu lani prepolovljeno, a sada će se graditeljske plaće još približiti prosjeku.

Prosječna plaća u graditeljstvu trenutno iznosi oko 3.000 kuna, a u gospodarstvu oko 3.800 kuna.

Čelnici sindikata i poslodavaca potpisali su također sporazum o suradnji u osiguravanju poštene tržišne utakmice, suzbijanju sive ekonomije, kao i sudjelovanju u pripremama i izradi propisa koji utječu na uvjete poslovanja građevinskih poduzetnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara