POTPORA AMERIKANACA RATU U IRAKU OTPORNA NA GUBITKE

Nagli porast broja poginulih vojnika u ratu u Iraku neće uspjeti okrenuti američku javnost protiv rata jer se Amerikanci više plaši poraza nego gubitaka, smatraju stručnjaci.

Mada Amerikanci nisu naviknuti na velike gubitke u ratovima koje su vodili posljednjih godina stručnjaci smatraju da će potpora ratu ostati visoka, ako javnost bude smatrala da ga vodi sposobno vodstvo.

Nakon rata u Vijetnamu gdje su pretrpjele gubitak od 58.000 vojnika, Sjedinjene Države nisu u sukobima iskusile velike žrtve. Najveći gubitak bio je 1983. godine kada je pri bombaškom napadu na vojarnu u Bejrutu ubijen 241 vojnik. Devetnaest vojnika poginulo je 1983. u invaziji na Grenadu, 23 ubijeno je 1989-90 pri invaziji na Panamu, 29 je ubijeno u mirovnoj operaciji u Somaliji 1992-93, 147 je poginulo u prvom Zaljevskom ratu 1991., a 25 Amerikanaca ubijeno je u ratu u Afganistanu.

U ratu u Iraku, prema objavljenim podacima, do sada su poginula 22 Amerikanca, a sedam je zarobljeno.

Prije nekoliko godina opće je mišljenje bilo da Amerikanci ne bi mogli podnijeti značajnije gubitke u ratu.

"Moje istraživanje i istraživanje drugih pokazuje da će američka javnost tolerirati gubitke u misiji za koju smatraju da je razumna. Javnost će biti strpljiva sve dok ne izgleda da su gubici posljedica nehajnosti ili nesposobnosti", kaže James Burk, sociolog s teksaškog Sveučilišta AandM iz College Stationa.

Javnost nije podržala pokušaj predsjednika Jimmyja Cartera da spasi taoce iz veleposlanstva u Teheranu jer je smatrala da je bio loše planiran i izveden.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvih gubitaka i problema u ratu u Iraku Amerikanci su samo postali oprezniji, pokazalo je u srijedu istraživanje javnoga mišljenja Pew Research Center.

Samo 38 posto Amerikanaca smatra da se rat u Iraku odvija na zadovoljavajući način, za razliku od 71 posto prošloga petka.

Sedamdeset posto ipak odobrava vojnu akciju Sjedinjenih Država u Iraku, a 71 posto kako predsjednik George Bush vodi zemlju.

Amerikanci više imaju "fobiju prema porazu nego prema gubicima" kaže Peter Feaver, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Duke, napominjući da je administracija predsjednika Georgea W. Busha toga svjesna.

"Skoro svaki put kada spomenu gubitke oni zaključe riječima, 'To nas neće spriječiti da pobijedimo'. To šalje vrlo jasan signal američkoj javnosti da 'nećemo izgubiti i da ovi ljudi nisu umrli uzalud'", kaže Feaver.

(Hina) sl nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara