Potpora Bushu pala ispod 60 posto

ODOBRAVANJE načina na koji predsjednik Bush vodi zemlju među Amerikancima je palo ispod 60 posto, po prvi put od terorističkih napada 11. rujna, pokazalo je istraživanje javnoga mišljenja USA TODAY/CNN/Gallupa.

Rezultati istraživanja odražavaju sve veću nesigurnost zbog usporenog gospodarstva i izgleda za sukob s Irakom i Sjevernom Korejom, piše USA TODAY.

Pad potpore Bushu na 58 posto s prošlotjednih 63 posto je unutar dopuštene statističke pogreške od plus/minus 3 posto, ali označava stalni pad odobravanja koje je svoj vrhunac od 90 posto doživjelo u danima nakon terorističkih napada.

Ipak, 58 posto je još više nego što su predsjednici Jimmy Carter, Ronald Reagan i Bill Clinton imali na početku treće godine svojega predsjednikovanja. Predsjednik Bush stariji je imao 83 posto potpore nakon što je 1991. započeo Zaljevski rat.

Problem za predsjednika Georgea W. Busha jest je li ovdje riječ o trenutnom padu ili se radi o trendu, ocjenjuje USA TODAY.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju, provedenom na 1,002 osoba od petka do nedjelje, Amerikanci odobravaju kako Bush vodi američko gospodarstvo s 48 posto, što je najniža brojka od kada je postao predsjednik. Način na koji vodi vanjsku politiku uživa 53 posto povjerenja, najniže od napada 11. rujna. Premda 59 posto Amerikanaca smatra da Bush posvećuje odgovarajuću pozornost, terorizmu njih 55 posto ustvrdilo je da ne posvećuje dovoljno pozornosti gospodarstvu, piše USA TODAY.

Predsjednika Busha Amerikanci i dalje, međutim, visoko cijene. Njih 65 posto smatra da on ima viziju budućnosti Sjedinjenih Država koji je vratio dostojanstvo Bijeloj kući te da je snažan vođa spreman donositi teške odluke.

Bushova popularnost u budućnosti će ovisiti o događajima koji su sada u središtu pozornosti.

´Ako gospodarstvo ojača, pronađe se diplomatsko rješenje problema Sjeverne Koreje i rat protiv Iraka bude uspješan, Bush će se okoristiti´, navodi list Stephena Hessa iz Brookings instituta. ´Ako bilo što od toga pođe loše, može mu naštetiti´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara