Potpora Janšinoj izjavi o cjelovitosti Piranskog zaljeva

Potpora Janšinoj izjavi o cjelovitosti Piranskog zaljeva
CIVILNA udruga za granicu u Istri koju vodi koparski odvjetnik Danijel Starman pozdravila je izjavu premijera Janeza Janše da je na dan proglašenja neovisnosti Slovenija kontrolirala cijeli Piranski zaljev i imala pristup otvorenom moru preko svojih teritorijalnih voda, prenijela je u ponedjeljak slovenska agencija STA.

Udruga je priopćila da je Janšino stajalište o cjelovitosti Piranskog zaljeva i "slovenskoj suverenosti nad tim dijelom države" izjava koja se do sada premalo puta čula na tako jasan način od predstavnika slovenskih vlasti iako se takva pozicija može potvrditi dokumentima koje dosadašnje vlade "nisu znale ili nisu željele iskoristiti" u pregovorima o granici s Hrvatskom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je prenijela STA, spomenuta udruga od premijera Janše očekuje da svoje riječi "ostvari i konkretnim mjerama, te ocjenjuje da je uspostava stanja (u zaljevu) koje je vrijedilo 25. lipnja 1991. godine (na dan osamostaljenja Hrvatske i Slovenije) osnovni uvjet za početak pregovora o granici s Hrvatskom".

Spomenuta udruga, čiji je čelnik odvjetnik Starman zastupao i kontroverznog Jožka Jorasa u njegovim sporovima s hrvatskim vlastima, u svojim nastupima često upozorava na potrebu "pravedne granice" između Slovenije i Hrvatske u Istri i na moru, a bliska je jednoj stranci u koaliciji premijera Janše.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara