Potpora sindikata kostrenskom brodogradilištu

SINDIKAT pet hrvatskih brodogradilišta uputili su danas otvoreno pismo Vladi u kojemu podupiru radnike brodogradilišta "Viktora Lenca" u borbi za očuvanje radnih mjesta te traže da Vlada jednako podupre sva hrvatska brodogradilišta i omogući im normalne uvjete poslovanja.

Povjerenici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u brodogradilištima "3. maju", "Uljaniku", "Viktoru Lencu", "Brodotrogiru" te SMH i Hrvatske udruge sindikata (HUS) u "Brodosplitu" u priopćenju ističu da je "zastoj u izdavanju državnih jamstava grubo birokratsko kršenje Vladinih odluka i gušenje proizvodnje".

"Brodogradilišta se tek nakon osiguranja uvjeta poslovanja može prozivati za odgovornost", navodi se i dodaje kako su sindikati duboko uvjereni da hrvatska brodogradilišta mogu uspješno poslovati. "Od te djelatnosti živi oko 150.000 ljudi, pa gašenje brodogradilišta nećemo dopustiti", ističu u sindikatima i dodaju da će radnici poduprijeti svako nastojanje da se prevladaju teškoće boljim poslovnim ugovorima, suvremenom tehnologijom i većom proizvodnošću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je u travnju donijela odluku o izdavanju ukupno više od dvije milijarde kuna državnih jamstava za pet državnih brodogradilišta. Ministarstvo financija uvjetovalo je izdavanje jamstava izjavom o jamstvu kojom bi Uprave tih brodogradilišra urednu otplatu obveza jamčile svojom osobnom imovinom i plaćama. Direktori brodogradilišta dostavili su Ministarstvu prijedlog izjave, a jamstva još nisu ostvarena.

"Viktor Lenac" oko godinu dana u poslovnoj je krizi. Za dovršetak razvojnog ciklusa toj tvrtki je potrebno oko 43 milijuna dolara. Putem HBOR-a Vlada je, uz uvjet da ostatak novca osiguraju dioničari, odobrila zajam od 17 milijuna dolara.

Iz Uprave brodogradilišta danas se doznaje da vodeći dioničari, Vlada i poslovne banke još pregovaraju o nastavku ulaganja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara