Potpredsjednik Simonić otvorio obnovljeni kirurški odjel zadarske bolnice

Potpredsjednik Vlade Ante Simonić danas je svečano otvorio obnovljeni Kirurški odjel Opće bolnice u Zadru s pet operacijskih dvorana, 80 postelja za bolesnike i jedinicom intenzivnog liječenja, u što je Ministarstvo zdravstva uložilo 77 milijuna kuna. L

"Ovo je velika stvar, ovo je stvar od nacionalnog interesa", rekao je Simonić u prigodi svečana otvorenja u nazočnosti ministra zdravstva Andre Vlahušića, brojnih liječnika, zadarskog župana Šime Prtenjače, gradonačelnika Božidara Kalmeta i inih.

Ministar Vlahušić je, istaknuvši da u bolnice treba ulagati tako da bolesnici u sobama imaju standard kao u hotelima s dvjema zvjezdicama, dodao: "Ne možemo graditi samo autoceste, a da središnje bolnice po županijama ne mogu primati pacijente."

Okupljene su pozdravili i gradonačelnik Kalmeta, župan Prtenjača i ravnatelj bolnice Zvonimir Vrančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon razgledanja prostorija temeljito obnovljena Kirurškog odjela Ministarstvo zdravstva, Zadarska županija i grad Zadar potpisali su ugovor o također temeljitoj obnovi triju bolničkih odjela, neurološkoga, psihijatrijskog i pulmološkog s jedinicom centralne sterilizacije. Taj je projekt vrijedan 35 milijuna kuna.

Nakon za javnost zatvorena sastanka ministra zdravstva, županijskih i gradskih čelnika o stanju u županijskom zdravstvu ministar Vlahušić i župan Prtenjača su na kraćoj konferenciji za novinare upozorili na teškoće u financiranju zdravstvenih projekata i "ljetnoj medicini". Po županovu mišljenju potrebno je mijenjati sustav financiranja, jer se ne može, kako je rekao, očekivati da županije i gradovi izdvajaju više novca za takve projekte budući da je novac koji građani odvajaju za to centraliziran. Isto tako za ljetnih mjeseci velik broj turista opterećuje lokalne liječničke timove i službe hitne pomoći.

Ministar Vlahušić je rekao kako je jedan od modela za ljetnu medicinu u obalnim županijama taj što bi se građani ljeti odjavili od svojih liječnika, a za to vrijeme liječnici na obali bi naplaćivali dodatno svoje usluge. Ovu ćemo godinu izdržati, rekao je ministar, a sljedeće ćemo sezonu dočekati s većim brojem liječničkih timova u obalnim županijama, no to pitanje, dodao je, nije sustavno riješeno.

(Hina) ima mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara