Potpredsjednik Vlade Granić o NE Krško

HRVATSKA Vlada je na današnjem zatvorenom dijelu sjednice dala negativno mišljenje na zakonski prijedlog HSLS-a o stavljanju izvan snage zakona kojim je ratificiran ugovora sa Slovenijom o Nuklearnoj elektrani Krško, izjavio je novinarima u Banskim dvorima potpredsjednik Vlade Goran Granić.

Jasan je interes Hrvatske da Hrvatska elektroprivreda (HEP), kao vlasnik dijela Nuklearne elektrane Krško (50 posto vlasništva), ostvari svoja vlasnička prava, kazao je Granić.

Hrvatski sabor je ugovor o nuklearki Krško ratificirao 3. srpnja prošle godine, a slovenski parlament u utorak, 25. veljače 2003.

Hrvatska strana očekuje službenu obavijest, odnosno diplomatsku notu slovenske strane o toj ratifikaciji, kako bi se ugovor mogao realizirati.

Granić očekuje da bi takva obavijest mogla stići u roku petnaest dana.

Ugovorom koji je potpisan u prosincu 2001. bilo je predviđeno da hrvatska strana električnu energiju iz Krškog počne preuzimati s 1. srpnjem 2002. Kako do toga nije došlo, za to razdoblje će se (od 1. srpnja prošle godine, do stupanja ugovora na snagu) tražiti obeštećenje, a u kojem obliku (u električnoj energiji ili novcu) tek će se utvrditi.

Granić ne vidi razloga zašto bi Hrvatska, nakon što je slovenski parlament ratificirao ugovor, taj ugovor sada deratificirala.

Hrvatska ugovorom ostvaruje dio svojih zahtjeva, a ključno pravo koje se postiže je pravo vlasništva, kazao je. Kao jedan od važnih koraka koji bi slijedio nakon obavijesti slovenske strane o ratifikaciji ističe potrebu da se u kratkom vremenu dogovore termini ulaska HEP-a u posjed i ispunjenje svih ugovornih obveza, kao što su uključivanje hrvatske strane u upravljanje i nadzor nad nuklearkom, te početak isporuke električne energije.

Hoće li Hrvatska zadržati vlasništvo nad Nuklearnom elektranom Krškom, ili se odlučiti prodati svoj dio nuklearke, ovisit će o ekonomskim kriterijima. Odluke da se hrvatski udio proda nema, a da bi se o takvoj odluci uopće moglo raspravljati, neophodno je da se legitimiramo kao vlasnik nuklearke, objasnio je Granić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara