Potpuni uspjeh republikanaca na američkim izborima

Potpuni uspjeh republikanaca na američkim izborima
KANDIDATI američke republikanske stranke u srijedu su na izborima za ispražnjena mjesta u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa povećali svoju većinu u oba doma, a kako je i aktualni predsjednik George W. Bush nadomak pobjedi, izgleda da su republikanci u ovoj izbornoj noći ostvarili potpuni uspjeh, javljaju agencije.

Najveći gubitnik na izborima za Senat je svakako dosadašnji vođa demokratske manjine Tom Daschle, koji je izgubio u Južnoj Dakoti, objavile su televizijske kuće ABC i NBC.

Senator od 1986., Daschle je bio vođa demokrata u Senatu od 1994., a njegov vrlo simboličan poraz vrhunac je doista teške noći za demokrate koji su izgubili niz zastupnika i u Senatu i u Predstavničkom domu.

Dok na nacionalnoj razini demokratski predsjednički kandidat John Kerry, prema dosad poznatim rezultatima, ima sasvim male izglede za ukupnu pobjedu, demokrate su od potpune propasti u Kongresu spasile dvije izvanredne ličnosti, a to su hispanoamerikanac Ken Salazar te nova demokratska politička zvijezda, odvjetnik Barack Obama, koji će biti jedini crnac među 100 senatora. Njih dvojica izabrani su za senatore u državi Colorado (zapad) te Illinois (sjever).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema privremenim rezultatima u srijedu ujutro republikanci drže 53 od 100 senatorskih mjesta, što su dva zastupnika više nego u dosadašnjem sazivu. Međutim, ako republikanci zabilježe nove uspjehe na Floridi, na Aljasci te u Južnoj Dakoti, za što postoje naznake, mogli bi osvojiti i do 55 mjesta. Demokrati zasad imaju 44 mjesta, odnosno izgubili su četiri u odnosu na dosadašnji saziv Senata. U Senatu su se birali zastupnici za ukupno 34 ispražnjena mjesta.

U Predstavničkom domu, gdje su se birali zastupnici za 435 mjesta, republikanci su osigurali nastavak desetgodišnje prevlasti, te osvojili još jedno dodatno mjesto u odnosu na dosadašnji saziv. Tako su u srijedu ujutro republikanci već imali 228 mjesta, a pokazatelji govore da bi mogli dobiti najmanje 232 mjesta.

Od 435 ukupnih mjesta za kontrolu većine potrebno je osigurati njih 218. Demokrati zasad imaju 198 mjesta, odnosno izgubili su njih 7.

Nick Clooney, otac filmske zvijezde Georgea Clooneya, izgubio je u pokušaju da osvoji mjesto za demokrate u sjeveroistočnom Kentuckyju. Pobijedio ga je republikanac, poslovni čovjek Geoff Davis. Republikanci su izbacili i četvoricu demokratskih kandidata iz Teksasa, pravih veterana koji su zajedno imali 68 godina staža u Predstavničkom domu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara