Potraga za Titanicom bila je paravan za lociranje nuklearnih podmornica potopljenih tijekom Hladnog rata

ČOVJEK koji je otkrio olupinu Titanica, obznanio je kako je ta misija bili paravan za pronalazak dviju potonulih nuklearnih podmornica iz doba Hladnog rata.

Samo dvanaest dana za otkrivanje Titanica

Kada je Bob Ballard vodio tim koji je otkrio lokaciju olupine Titanica 1985. godine ostalo mu je samo dvanaest dana da otkrije gdje se točno Titanic nalazi, jer su olupine nuklearnih podmornica već bile otkrivene.

Obje podmornice, USS Thresher i USS Scorpion bile su u vlasništvu Američke mornarice, a potopljene su 1960-ih godina pri čemu je poginulo preko 200 mornara. Oceanograf Ballard priznao je kako je pronašao i istražio dvije potonule podmornice prije nego mu je bila dopuštena potraga za Titanicom.

"Sretan sam što sam uopće dobio priliku za pronalazak Titanica"

Tijekom tajne operacije bilo mu je dopušteno samo jednom iskoristiti napredni tehnološki podmorski robot za "češljanje" sjevernog djela Atlantika pomoću kojeg je uspio odrediti geografski položaj potonulog Titanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam to nikome mogao ni spomenuti, bio sam pod velikim pritiskom. Bila je to tajna operacije i smatrao sam da je pošteno što sam uopće dobio dozvolu da pokušam pronaći Titanic", rekao je Ballard te nadodao: "Sve podatke proslijedili smo stručnjacima koji nam nikada nisu govorili što su otkrili. Sada mogu o tome slobodno govoriti jer ta misija više nije tajnost".

Jedna od podmornica, USS Tresher, bila je najveća mornarička podmornica na nuklearni pogon. Izgubljena je tijekom probnog dubinskog zarona 1963. godine kada je eksplodirala jedna od visokotlačnih cijevi što je pak uzrokovalo imploziju i njeno potonuće.

USS Scorpion uništio vlastiti torpedo

Druga podmornica, USS Scorpion, za čije su potonuće, navodno, bile odgovorne sovjetske snage, nestala je 1968. godine. Uz pomoć robota koji je bio financiran od strane mornarice pronađene su samo olupine. Ballard je zaključio kako je USS Scorpion najvjerojatnije potonuo zbog neispravnog torpeda koji se sam aktivirao.

Za vrijeme tajne misije bilo je vremena dovoljno samo za lociranje Titanica koji je bio prepolovljen na dva dijela, a daljnja istraživanja Ballard je nastavio 1986. godine kada je imao dovoljno vremena za detaljnija istraživanja.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara