Potres jačine 6,2 stupnja zatresao Filipine

Potres jačine 6,2 stupnja zatresao Filipine

Tekst: F.M.
Foto: AFP (Ilustracija)


SEIZMOLOŠKI institut Filipina objavio je kako je u neposrednoj blizini glavnog grada Mainle zabilježen potres od 6,2 stupnja na Richterovoj ljestvici.


Zgrade u Manili tresle su se oko 30 sekundi u ranim popodnevnim satima po lokalnom vremenu, a mnogi su radnici pobjegli iz svojih ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nema nikakvih dojava o stradalima ili materijalnoj šteti.

Ravnatelj seizmološkog instituta Renato Solidum rekao je da se potres dogodio na dubini od 10 kilometara. Američka geološka služba navela je kako je potres imao magnitudu od 6,1 stupnjeva po Richteru, a dogodio se na dubini od 33 kilometra.

Od 1950. godine Filipine je pogodilo najmanje šest velikih potresa, magnitude od 7,2 do 8,3 po Richteru. Zadnji veliki potres dogodio se 1990. godine, na otoku Luzon. Imaju je magnitudu od 7,7 stupnjeva po Richteru, a u njemu je život izgubilo preko 1.500 ljudi.

Filipini se nalaze u tzv. "Vatrenom obruču", seizmički i vulkanski najaktivnijem području na svijetu, koje se u obliku potkove proteže od Oceanije, preko Filipina, Indonezija i Japana na azijskoj strani, uzduž istočne obale SAD-a, pa sve do Perua i Čilea. U Vatrenom obruču nalazi se nekoliko velikih tektonskih ploča, veći broj malih ploča, oko 75 posto svjetskih vulkana, a u tom se području događa 90 posto svih potresa na svijetu te 80 posto najrazornijih potresa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara