Potres od 6,4 Richtera u indonežanskom podmorju, moguća pojava tsunamija

POTRES jačine 6,4 stupnjeva po Richterovoj skali pogodio je podmorje istočne Indonezije, nedaleko Molučkih otoka, javila je ugledna novinska agencija Reuters. Lokalne su vlasti odmah upozorile na mogućnost pojave plimnog vala tsunamija.

"Postoji mogućnost pojave tsunamija, ali još uvijek nismo primili informaciju da je bilo gdje uočen plimni val." - kazao je Fauzi, djelatnik seizmološkog ureda na Molučkim otocima.

Epicentar potresa nalazi se jugozapadno od otoka Tual. Fauzi je Reutersu kazao kako bi područje koje bi mogao zahvatiti tsunami, osim južnog dijela molučkog arhipelaga, mogao biti i Istočni Timor.

Više od 650 osoba smrtno je stradalo prošli mjesec na obali indonezijskog otoka Jave u tsunamiju prouzročenom podmorskim potresom jačine 7,7 po Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između prošlomjesečnog potresa magnitude 7,7 po Richterovoj ljestvici i dva metra visokog tsunamija koji je zapljusnuo obalu Jave prošlo je dvadesetak minuta. To vrijeme bilo je, kako su indonezijske vlasti prošli mjesec izvjestile, prekratko da bi se na opasnost uspijelo upozoriti stanovništvo Jave.

Prije više od dva tjedna potres magnitude 6 stupnjeva dogodio se na području otoka Simeulue, 1.485 kilometara sjeverozapadno od glavnoga grada Džakarte, no potres nije bio dovoljno jak da izazove tsunami.

Dok američki seizmolozi izjavljuju da je potres koji je u utorak oko 13.38 sati po lokalnom vremenu pogodio indonezijske Molučke otoke bio jačine 5.1 po Richterovoj ljestvici, glasnogovornica indonezijske meteorološke agencije za Reuters je izjavila da je potres bio magnitude 6.4 po Richteru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara