Potres pogodio i Zagreb: Sve hitne službe u pripravnosti

Foto: Arhiva

KAKO nam je potvrđeno iz Državnog centra 112, glavni grad Hrvatske je u 16.09 sati pogodio potres.

Epicentar potresa prema prvim informacijama bio je 20-ak kilometara jugozapadno od Zagreba, na području Klinča Sela, Paučnjaka i Donje Zdenčine. Od pročelnika zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavla Kalinića doznajemo da je jačina potresa u njegovom epicentru bila 4 stupnja po Richteru, dok je jačina podrhtavanja koje se osjetilo u Zagrebu bila 3,2 stupnja po Richteru. "Nikakvih većih oštećenja ne bi trebalo biti, ali ključno pitanje sada je hoće li biti novih udara", kaže nam Kalinić.

"Građanima Zagreba poručujemo da su sve hitne službe u stanju pripravnosti", priopćeno je iz Kalinićevog ureda.

U Hrvatskoj je moguć razoran potres

Centar 112 izvijestio je da je potres bio 3,2 prema Richteru i intenziteta u epicentru IV-V (od četvrtog do petog) stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na širem zagrebačkom području, a zasad nema dojava o štetama.

Uznemireni građani uputili su već brojne pozive u centar kako bi doznali je li riječ o potresu i koje je jačine. Većina dojava o potresu u Centar 112 stigla je iz zapadnog dijela Zagreba. U Seizmološkoj službi očekuju da neće biti nikakve znatnije materijalne štete.

Ravnatelj Hrvatske seizmološke službe Vlado Kuk još jutros je kazao za Index kako se može očekivati da će se u Hrvatskoj događati i jači potresi od ovog koji je zatresao Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treslo se i u Metkoviću, Mostaru i Sarajevu

Nedugo prije potresa u Zagrebu zabilježen je i potres u Sarajevu. Federalni hidrometeorološki zavod izvijestio je da je u 15.27 sati zabilježen potres jačine 3,3 stupnja po Richteru. Epicentar potresa bio je 14 kilometara od Sarajeva. Nije zabilježena materijalna šteta. Oko pola sata kasnije potres jakosti 3,4 stupnja zabilježen je i 16 kilometara jugoistočno od Mostara. Tijekom dana podrhtavanje tla zabilježeno je i u Metkoviću.

Potresi u Srbiji i Turskoj

Podsjećamo, Srbiju je tijekom noći pogodio potres magnitude 5,4 stupnja po Richteru, što je izazvalo smrt dvije osobe, a još stotinjak je ozlijeđeno. Podrhtavanja tla nastavila su se cijelu noć pa je Srbiju kasnije pogodilo još 70-ak manjih potresa koji su se osjetili i u okolnim državama. Samo dva sata nakon jakog potresa u okolici Kraljeva, potres jačine 5,3 stupnja po Richteru pogodio je sjeverozapadni dio Turske. Potres se osjetio i u Grčkoj.

U snažnom potresu u Srbiji dvoje mrtvih, stotine ozlijeđenih i šteta milijun eura

Panika na Balkanu: Snažan potres pogodio i Tursku

Hrvatskoj prijete potresi jači od ovoga u Srbiji!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara