Potres u Čileu: Broj mrtvih narastao na 708, zabilježeno još više od 90 potresa

Tekst: I.M.
Foto: AFP

BROJ mrtvih u subotnjem potresu u Čileu narastao je na 708, objavila je čileanska predsjednica Michelle Bachelet. Više od 60 tijela pronađeno je u sportskoj dvorani lokalne škole u Concepcionu. Očekuje se kako će broj žrtava i dalje rasti. Posljedice potresa osjeća više od dva milijuna ljudi.

Bachelet je navela kako je riječ o "nezamislivoj katastrofi". Čileanska predsjednica je još jučer proglasila u toj zemlji stanje katastrofe te zatražila hitnu pomoć u hrani i lijekovima za pogođena područja. Brojna područja nakon potresa su ostala bez električne energije.

> Potres u Čileu 800 puta jači od potresa u Haitiju

Nakon subotnjeg potresa magnitude 8,8 stupnjeva prema Richteru, zabilježeno je još više od 90 potresa magnituda od 4,9 do 6,9 stupnjeva. Stanovništvo je u stalnom strahu od novog razornog potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očajno stanovništvo u ruševinama supermarketa traga za hranom i vodom, a vlasti su tijekom jutra bile primorane okupljene mase rastjerivati suzavcem i vodenim topovima.

"Neki kradu sve što stignu"

Gradonačelnica Concepciona, Jacqueline Van Rysselberghe, izrazila je danas zabrinutost zbog toga što je mnogo onih koji tragediju koriste kao priliku za pljačkanje. "Neki kradu sve što stignu", navela je Van Rysselberghe te zatražila snažnu vojnu podršku kako bi se spriječilo pustošenje gradskih trgovina.

A dok u gradu nema dovoljno policajaca i vojnika koji bi održavali red i mir na ulicama, vlasnici manjih trgovina primorani su uzeti stvar u svoje ruke pa dežuraju naoružani do zuba i čuvaju tako svoju imovinu od "gradskih štakora" koji pljačkaju sve pred sobom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara