Povećan manjak u bilanci plaćanja EU

Povećan manjak u bilanci plaćanja EU
U BILANCI plaćanja Europske unije u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježen je manjak u visini 36,7 milijardi eura, najnovije su procjene europskog statističkog ureda Eurostat, objavljene u utorak.

Usporedbe radi, manjak je u prethodnom tromjesečju bio u visini 29,1 milijardu eura, dok je u prvom tromjesečju 2005. iznosio 17,1 milijardu.

Porast manjka u bilanci plaćanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju na godišnjoj razini zabilježen je u trgovini robama i to u visini 47,8 milijardi eura, nakon lani zabilježenih 20,8 milijardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, u trgovini uslugama ostvaren je višak od 11,5 milijardi eura, prema lanjskih 9,3 milijarde, a kod transfera dohodaka 12,6 milijardi, nakon lanjskih 6,0 milijardi eura. Manjak u tekućim transferima povećan je s lanjskih 11,6 na 13,0 milijardi eura.

EU je u bilanci plaćanja ostvarila u prvom ovogodišnjem tromjesečju višak u transferima s SAD-om, u visini 32 milijarde eura, zatim Kanadom, 2,9, Hong Kongom, 2,5, te Švicarskom, 1,5 milijardi eura, a manjak s Kinom, u visini 26,1 milijardu eura, Rusijom, 15,6, te Japanom, 6,1 milijardu eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara