Povećana radijacija nad Britanijom za vrijeme invazije na Irak

RAZINA radijacije u atmosferi nad Velikom Britanijom učetverostručena je u trenutku početka invazije na Irak u ožujku 2003., stoji u izvješću Sveučilišta Liverpool objavljenom u nedjelju u tjedniku Sunday Times.

Povećanje razine radijacije mjereno u četiri postaje smještene zapadno od Londona poklapa se s vremenom korištenja streljiva s osiromašenim uranom u Iraku, udaljenom oko 4.000 km od toga mjesta, stoji u rezultatima istraživanja što ga je provela skupina znanstvenika na čelu s Christom Bulbyjem iz Odjela za humanu i staničnu anatomiju Sveučilišta u Liverpoolu.

Prašina koju proizvede takvo oružje "ne ostaje samo iznad mjesta na kojemu se pucalo, kako to tvrde vojni izvori, već kontaminira i obližnje lokalno stanovništva kao i ono koje živi tisućama kilometara daleko", stoji u Bulbyjevu izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mogućnost da je prašina "stigla" do Velike Britanije britansko ministarstvo obrane ocijenilo je neutemeljenom. No i Kraljevska udruga Britanske akademije znanosti izrazila je sumnju da je izvor povećane radijacije registrirane na području Velike Britanije upravo osiromašeni uran s područja Iraka.

Znanstvenici iznose i pretpostavku da je silina stalnih eksplozija dovela do toga da je uran koji se nalazi u tlu "isplivao" na njegovu površinu. Osiromašeni uran koristi se kod granata čiji je cilj uništiti oklopna vozila.

Do sada je provedeno više kontradiktornih istraživanja o ovoj supstanci kao jednome od mogućih uzroka "sindroma Zaljevskog rata" čije su žrtve bivši vojnici koji su sudjelovali u tom ratu 1991., a kasnije su oboljeli od raznih teških bolesti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara