povećanje osnovice za plaće u javnim službama državu će stajati 700 milijuna kuna

Povećanje osnovice za plaće javnih službenika, koje su danas dogovorili pregovarački odbori Vlade i sindikata, državni će proračun u idućoj godini stajati dodatnih 700 milijuna kuna, procjenjuju sindikalci.

S dogovorenim povećanjem od 4,3 posto osnovica bi od 1. siječnja trebala porasti sa sadašnje 4.232 kune na 4.414 kuna, rekao je Hini predstavnik sindikata javnih službi Dalimir Kuba.

Socijalni partneri također su dogovorili da se najkasnije do usvajanja proračuna za iduću godinu krene u pregovore o novom usklađivanju osnovice koja bi se primjenjivala od 1. srpnja.

Vlada je prije početka pregovora odbijala bilo kakvo povećanje osnovice, pa tako i sindikalni zahtjev za porastom od 10,6 posto, no ipak je promijenila stajalište i pristala pregovarati, kako o plaćama tako i ostalim materijalnim pravima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnici sindikata drže da to ne treba povezivati s predstojećim izborima jer se Vlada ranije obvezala da će uskladiti zaostajanje plaća u javnom sektoru za ostalim plaćama.

Prosječna lipanjska plaća u osnovnom školstvu iznosila je 3.792 kune, u srednjem školstvu 3.967 kuna, visokom školstvu 5.565 kuna, te zdravstvu i socijalnoj skrbi 4.617 kuna.

Prosječna plaća u Hrvatskoj u istom je razdoblju iznosila 3.988 kuna, kaže Kuba.

Sindikati koji zastupaju oko 220.000 zaposlenih u školstvu, znanosti, kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi s Vladom su također dogovorili božićnicu i regres od po 1.000 kuna, dar za djecu od 400 kuna, terenski dodatak od 1.060 kuna, osnovicu za jubilarne nagrade od 1.800 kuna i visinu dnevnice od 170 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara