Povijesna katedrala u St. Peterburgu stradala u požaru

CRKVA Svetog Trojstva u ruskom gradu i bivšoj carskoj prijestolnici Sankt Peterburg (nekadašnjem Lenjingradu) je teško oštećena u požaru koji je jučer izbio za vrijeme radova na rekonstrukciji.

Požar je uništio glavnu kupolu crkve jednu od najvećih drvenih kupola na svijetu i jednu od najpoznatijih kulturnih znamenitosti St. Peterburga.

Prema svjedočanstvima lokalnih medija, požar se brzo proširio zahvaljujući građevinskim skelama oko kupole. Kupola je, prema navodima ruskih vlasti, bila previše visoko da bi je mogle doseći vatrogasne ljestve i šmrkovi. Spasilačkim službama su, pak, pomagali prolaznici prilikom evakuacije raznih umjetnina i drugih vrijednih predmeta zahvaćenih požarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema navodima ruskih vlasti, u požaru nije bilo mrtvih ni ozlijeđenih. Također se tvrdi da je crkvu od urušavanja spasila pravodobna intervencija vatrogasnog helikoptera.

Crkva Sv. Trojstva je sagrađena između 1825. i 1835. godine na mjestu crkve koja je prethodno bila stradala u požaru. Nakon oktobarske revolucije je bila predmetom vandalskog pustošenja komunističkih vlasti, koji su je smatrali simbolom carskog poretka. Tek 1990. godine, kada je vraćena Ruskoj pravoslavnoj crkvi, otpočeli su ozbiljni radovi na rekonstrukciji.

Vera Dementjeva, načelnica službe za nadzor petrogradskih muzeja, predviđa da će obnova kupole i drugih oštećenih dijelova crkve trajati 18 mjeseci.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara