Povjerenik Rehn sutra u Hrvatskoj, u prvom službenom posjetu

NOVI povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn za svoje prvo odredište na novoj dužnosti odabrao je Zagreb, gdje će se u četvrtak sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima.

Povjerenik Rehn tijekom svog službenog posjeta Hrvatskoj ima predviđene susrete s predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom, predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom i ministrima vanjskih poslova i europskih integracija Miomirom Žužulom i Kolindom Grabar Kitarović.

Četrdesetdvogodišnji povjerenik iz Finske zadužen je u Europskoj komisiji za zemlje kandidate za članstvo - Hrvatsku, Tursku, Bugarsku i Rumunjsku te za potencijalne kandidate BiH, SCG, Makedoniju i Albaniju. Hrvatska je zajedno s ostale četiri zemlje jugoistočne Europe iz Procesa stabilizacije i pridruživanja u bivšoj Komisiji Romana Prodija bila pod nadležošću povjerenika za vanjske poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rehn je prilikom saslušanja u Europskom parlamentu rekao da na području daljnjeg proširenja vidi tri glavna izazova - dovršetak procesa s Bugarskom i Rumunjskom, kojima je ulazak obećan 2007. godine, zatim Tursku, o kojoj Europsko vijeće u prosincu treba donijeti odluku hoće li se otvarati pristupni pregovori te zapadni Balkan, odnosno pet zemalja jugoistočne Europe, za koje je EU namijenio Proces stabilizacije i pridruživanja.

Iz te skupine Hrvatska je najdalje odmakla i jedina ima kandidatski status, a u prosincu očekuje odluku o datumu pregovora, koji bi trebali započeti početkom sljedeće godine.

Povjerenik Rehn bio je od srpnja ove godine član dosadašnje Komisije, zadužen za poduzetnišvo i informatičko društvo. Bio je i zastupnik Europskog parlamenta.

Rehn je na sveučilištu u Oxfordu stekao doktorat iz međunarodne političke ekonomije, na sveučilištu u Helsinkiju je magistrirao na političkim znanostima. U Sjedinjenim Državama je završio studij ekonomije, međunarodnih odnosa i novinarstva. Oženjen je i ima kćer.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara