Povjerenstvo 11/9 upozorilo na propuste u vlasti i pozvalo na obavještajnu reformu

NEOVISNO američko istražno povjerenstvo o terorističkim napadima 11. rujna 2001. je u svom konačnom izvješću objavljenom u četvrtak ukazalo na "neuspjeh" američkih vlasti u borbi protiv terorizma i preporučilo osnivanje novog obavještajnog središta za tu namjenu u budućnosti.

"Napadi su bili potpuno iznenađujući i šokantni, a nisu trebali biti", navodi se u izvješću. "Izvršna vlast, američki Kogres, pa čak i mediji bili su informirani o prijetnjama da islamski teroristi namjeravaju pobiti tisuće ljudi, međutim nitko te prijetnje nije dovoljno ozbiljno shvatio", dodaje se.

"Niti jedna mjera koju je primijenila američka vlada od 1998. (kada su izvedeni atentati na američka veleposlanstava u Africi) do 2001. nije omela niti izazvala kašnjenje izvođenja atentata al-Qaide. U svim segmentima vlade bilo je neuspjeha borbi protiv terorizma", smatra povjerenstvo.

Iako upozorava na institucionalne propuste, ovo izvješće, koje broji 567 stranica, izravno ne krivi ni postojećeg George W. Busha niti bivšeg predsjednika Billa Clintona, samo ih neizravno spominje. "Terorizam nije bio veća briga nacionalne sigurnosti u Clintonovoj administraciji, kao ni u Bushovoj prije 11. rujna 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjerenstvo stoga preporuča osnivanje novog obavještajnog centra za borbu protiv terorizma, koje bi trebalo objediniti djelatnosti kojim se sada bavi desetak raznih sigurnosnih i obavještajnih agencija. Tim bi centrom upravljao direktor kojeg bi imenovao Senat.

"Treba ujediniti obavještajne službe s novim nacionalnim direktorom za obavještavanje" i osnovati nacionalni antiteroristički centar kako bi se ujedinile strateške obavijesti i operativno planiranje protiv islamističkih terorista na nacionalnim području kao i izvan njega", smatra povjerenstvo. Također je potrebno povećati nadzor Kongresa nad antiterorističkom borbom i pojačati kapacitete federalne policije i teritorijalne obrane.

Središnja američka obavještajna služba CIA još je ranije priznala manjkavosti u mehanizama uzbunjivanja o mogućim atantatima, ali je odbacila optužbe prema kojima nije prenijela svoje informacije drugim obavještajnim agencijama, kao i da nije imala globalnu antiterorističku strategiju prije 2001.

Predsjednik Bush je članovima povjerenstva zahvalio na "stvarno dobro obavljenom poslu" i rekao da je ono iznijelo "vrlo čvrste preporuke kako nastaviti dalje u borbi protiv terorizma". Ujedno je obećao da će njegova administracija u toj borbi "djelovati gdje i kada to bude potrebno".

Povjerenstvo je bilo sastavljeno od republikanaca i demokrata koji su radili dvije godine, saslušali tisuće svjedoka i pregledali dva milijuna dokumenata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara