Povjerenstvo: Jutarnji list nezakonito objavio imovinske kartice

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa priopćilo je večeras kako objavljivanje imovinskih kartica javnih dužnosnika na web stranicama Jutarnjeg lista nije u skladu sa zakonom, a da su sami podatci nepotpuni, neažurirani i netočni.

"Uvidom u podatke objavljene na toj stranici vidljivo je da su oni nepotpuni, nisu ažurirani i ne odgovaraju činjeničnom stanju, te stvarnim podatcima u imovinskim karticama (naziv dužnosti, visina plaća i sl.)", stoji, uz ostalo, u priopćenju kojim Povjerenstvo reagira na objavljivanje podataka imovinskih kartica javnih dužnosnika na web stranicama "Jutarnjeg lista" i na današnji članak u tom listu pod naslovom: "Ekskluzivno: Imovinske kartice svih državnih dužnosnika na www.jutarnji.hr".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U priopćenju, upućenu i glavnom uredniku Jutarnjeg lista Tomislavu Wrussu, Povjerenstvo upozorava kako je dio podataka o imovini javnih dužnosnika objavljen "neselektivno (adrese i slično), a što bi moglo ugroziti sigurnost obitelji i imovine javnih dužnosnika".

"Ujedno, sastavljanje zbirke navedenih podataka kao i njihovo objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka, jer zbirka podataka koju je Jutarnji list sastavio nije prijavljena mjerodavnoj agenciji za zaštitu osobnih podataka u propisanoj proceduri, što cijeloj akciji Jutarnjeg daje dimenziju ilegalnosti", kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Povjerenstva Josip Leko.

Dodaje se kako je u Povjerenstvu u tijeku postupak elektroničkog uređivanja podataka o imovini i prihodima dužnosnika, koji će biti dostupni javnosti na internetskim stranicama Povjerenstva. Također se kaže kako su svi podatci o imovini i prihodima javnih dužnosnika i do sada bili dostupni zainteresiranim pravnim i fizičkim osobama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara