Povjerenstvo Vrhovnog suda potvrdilo nepravilnosti u radu predsjednice supetarskog Općinskog suda

POVJERENSTVO Vrhovnog suda potvrdilo je nalaze Ministarstva pravosuđa i splitskog Županijskog suda o nepravilnostima u radu predsjednice supetarskog Općinskog suda Ivane Domić, koju policija sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti.

Dvočlano povjerenstvo Vrhovnog suda utvrdilo je da se na supetarskom sudu predmeti u praničnom postupku nisu raspoređivali u rad sucima sukladno Sudskom poslovniku, priopćeno je danas iz Vrhovnog suda.

Povjerenstvo je ponovno izvršilo uvid u rad sudske uprave, nakon što je predsjednica i sutkinja supetarskog suda Ivana Domić izrazila nezadovoljstvo nalazima povjerenstva Županijskog suda u Splitu i Ministarstva pravosuđa, kojima su utvrđene nepravilnosti u radu uprave tog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema priopćenju Vrhovnog suda, Domić je u svoju obranu navela da je predmete istih tužitelja dodjeljivala istom sucu kako bi se rasprave održale u istom danu, pravdajući to ustaljenom praksom suda i razlozima ekonomičnosti. Također tvrdi da je uz svoje parnične predmeta morala rješavati i predmete ostalih sudaca koji su izbivali zbog duljih bolovanja.

Na Vrhovnom sudu kažu da su svoje izvješće dostavili predsjedniku splitskog Županijskog suda Igoru Benzonu i ministrici pravosuđa Vesni Škare Ožbolt koja će odlučiti postoje li pretpostavke za razrješenje predsjednice supetarskog suda.

Ministrica je već pokrenula postupak razrješenja, a da bi donijela odluku potrebno je prethodno mišljenje sudačkog vijeća splitskog Županijskog suda koje je ranije najavilo da će se o tome očitovati nakon nalaza povjerenstva Vrhovnog suda. U međuvremenu je predsjednik Županijskog suda u Splitu podnio zahtjev Državnom sudbenom vijeću za pokretanjem stegovnog postupka protiv Ivane Domić i njezinim razrješenjem sudačke dužnosti.

Protiv predsjednice Općinskog suda u Supetru Ivane Domić podnesena je potkraj rujna kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je, uzimajući preko reda veći broj predmeta u kojima se utvrđivalo vlasništvo nad zemljištem na Braču, pogodovala pojedincima da postanu vlasnicima nekretnina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara