Povjerenstvo: Za smrt bebe u Petrovoj krivi liječnici

POVJERENSTVO Ministarstva zdravstva utvrdilo je više stručnih pogrešaka i propusta za smrt bebe u zagrebačkoj bolnici u Petrovoj ulici.

Pogreške su krenule kada je rodilja prvi puta potražila pomoć u Petrovoj žaleći se na trudove. Specijalizantica, inače kćer zadnjeg premijera bivše SFRJ Ante Markovića poslala je rodilju kući, a da nije obavila potrebne preglede, niti o tome obavijestila dežurne liječnike. Ovdje je napravljen prvi propust jer je pravilo u praksi da se trudnice koje nose plod okrenut na zadak u terminu poroda moraju zadržati u bolnici.

Kako piše Jutarnji list, Povjerenstvo je zaključilo da bi dijete bi vjerojatno bilo rođeno živo i zdravo da je odmah obavljen carski rez. No, prema zakonu specijalizantica nije odgovorna, već za nju odgovara šef službe.

Dva dana kasnije rodilji je njezina ginekologica otkrila tešku fetalnu patnju djeteta, te ju hitno poslala u Petrovu. Tamo je na porod morala čekati punih četiri sata. Propust koji se u ovom trenutku dogodio bio je što su pripreme oko carskog reza trajale toliko dugo. Iz Petrove su poručili da je tome razlog što je rodilja čekala jer se u susjednom boksu morala riješiti druga trudnica.

Povjerenstvo je utvrdilo da su u ovakvoj situaciji odgovorni dežurni liječnici, kojih je tada u službi bilo trojica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara