Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa odbacilo prijavu protiv Primorca

POVJERENSTVO za sprječavanje sukoba interesa danas je, kao neutemeljenu, odbilo prijavu koja je ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca teretila za sukob interesa, zbog njegova sudjelovanja u znanstvenom projektu koji financira Ministarstvo.

Prijavu su podnijeli bivši ministar znanosti Hrvoje Kraljević i akademik Vlatko Silobrčić, koji su uvjereni da je ministar Primorac bio u sukobu interesa, jer je radio na projektu "Jezgra 23".

Povjerenstvo, međutim, ističe da je odluka o dodjeli novca za taj projekt donesena 19. prosinca 2003., prije nego što je Primorac formalno stupio na dužnost ministra, a potpisao ju je njegov prethodnik Gvozden Flego.

Članovi Povjerenstva podsjećaju da su u znanstvenim projektima sudjelovali i bivši ministri, te da je Primorac, nakon godinu dana, izašao iz projekta i u cijelosti ga prepustio Institutu Ruđer Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica podnositelja u prijavi su ustvrdila i da je novac za projekt trošen nenamjenski, za uređenje prostora u kojem će, sugerirali su, Primorac raditi po isteku mandata.

Povjerenstvo o tom dijelu prijave nije odlučivalo, budući da nije u njegovoj nadležnosti, pa će taj dio proslijediti Državnoj reviziji i internoj kontroli Vlade.

Iako smatra da je u tvrdnji prijavitelja previše anticipacije, članica Povjerenstva Deša Mlikotin Tomić upozorila je da je čitav sustav odobravanja tehnologijskih projekata netransparentan, te da bi u njemu trebalo jasnije postaviti stvari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara