Povlačenje iz Gaze: izaslanik Kvarteta sastao se s palestinskim čelnicima

IZASLANIK Kvarteta koji će pomagati kod izraelskog povlačenja iz Gaze, predsjednik Svjetske banke kojemu istječe mandat James Wolfensohn održao je u nedjelju u Ramallahu prve susrete s palestinskim čelnicima.

Wolfensohn se sastao s palestinskim premijerom Ahmedom Koreijem i njegovim ministrom financija Salamom Fayadom.

"Moj susret s premijerom i članovima njegove vlade bio je iznimno konstruktivan. Puno sam slušao i njihovi su planovi ostavili na mene snažan dojam", kazao je novinarima po završetku razgovora.

"Razgovarali smo o dvama glavnim planovima. Prvi se tiče gospodarskih pitanja u svezi s obnovom, napose stambenih zgrada koje su srušene u okupaciji", kazao je premijer. "Drugi plan je dugoročan i tiče se obnove i reforme čitavog palestinskog područja", dodao je.

Nakon deset godina provedenih na mjestu predsjednika Svjetske banke, Wolfensohn (71) će 31. svibnja otići iz te ustanove i 1. lipnja preuzeti dužnost posebnog izaslanika za pojas Gaze, na kojemu u uvjetima krajnjeg siromaštva povećanog četverogodišnjom Intifadom živi više od 1,3 milijuna Palestinaca. Pojas Gaze izraelska vojska je okupirala 1967.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara