Povratak talijanske kraljevske obitelji ne prolazi mirno

DOBRODOŠLICA pristaša ali i brojna osporavanja i tučnjave dočekala su prošlog vikenda kraljevsku obitelj Savoia u Napulju, tijekom njihovog prvog posjeta Italiji poslije 57godišnjeg izgnanstva, sve do nedavno propisanog za muške potomke u talijanskom ustavu.

Nešto topliji doček, kako izvješćuje talijanski tisak, priređen u nedjelju sinu nekadašnjeg kralja Vittoriu Emanueleu, supruzi Marini Doriji i sinu Emanuele Filibertu popravio je dojam stečen njihovog prvog dana posjeta kada su brojni incidenti i tučnjave između monarhista i njihovih protivnika obilježili povratak kraljevske obitelji.

Dugo očekivani posjet kraljevske obitelji na talijansko tlo pamtit će se međutim i po nevoljkosti predstavnika vlasti da ih prime, iako su i sami Savoje više puta naglasili da dolaze kao privatni građani. Tako je gradonačelnica Napulja Rosa Russo Jervolino uoči njihovog dolaska odbila njihovu donaciju od 12.000 eura namijenjenu siromašnima izjavivši, kako prenosi La Repubblica da se takva donacija "mogla i prihvatiti da nije bila instrumentalizirana s ciljem da im pruži institucionalno priznanje koje im se ne može dati".

Iako su u nedjelju gradonačelnica Jervolino i župan Bassolino primili Savoje polutajno, isti list navodi da je najavljeni posjet kraljevske obitelji vojnoj školi Nunziatella otkazan nakon što je, izgleda, stigao veto od strane glavnog stožera.

Neprestano mjenjanje programa, Savoie su objasnili umorom i oporavkom prijestolonasljednika Vittoria Emanuelea od nedavne automobilske nesreće, ali mijenjanje stavova glede konfiscirane imovine objašnjavali su njihovi odvjetnici. Iako je prije 15-ak dana Vittorio Emanuele izjavio da neće tražiti nikakav povrat imovine, u nedjelju su njegovi odvjetnici najavili da će posebno razmatrati mogućnost povrata privatne imovine talijanske kraljevske obitelji u koje spadaju tri dvorca i nakit koji je 1946. procijenjen na milijardu lira (oko 500 tisuća Eura).

Srdačan doček priređen je Savojama u nedjelju navečer na gala večeri na kojoj su prisustvovali pripadnici aristokracije iz cijele Italije, a nešto manje srdačan na utakmici Napoli-Verona gdje je mladi princ Emanuele Filiberto najavio moguću kupnju tog nogometnog kluba. Natpisi i zastave kraljevstva Dviju Sicilija (il regno delle Due Sicilie) kojem su prije ujedinjenja Italije 1861. i dolasku torinske kraljevske kuće Savoja vladali španjolski kraljevi, jasno su poručivali Savojama da se ne vraćaju u Napulj.

Iako su pripadnici kraljevske obitelji više puta izjavili da ih ne zanima političko djelovanje, talijansko im javno mnijenje zamjera nejasne stavove o činjenici da je Italija republika kao i činjenicu da je djed Vittorio Emanuelea, Umberto I predao vlast Mussoliniju iako ovaj nije imao podršku parlamenta. I otac i sin omiljene su teme komičara, koji ocu zamjeraju što je gliserom usmrtio jednu osobu a poslije je oslobođen optužbi, a sinu što svojim konfuznim izjavama daje dojam da ne poznaje baš dobro situaciju u Italiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara