Povratnici osudili srpske izgrede u Baranji i presudu Norcu

OSJEČKOBARANJSKA Zajednica povratnika osudila je večeras nedavni izgred u Baranji, kad je skupina mladih Srba u Švajcarnici svojim vozilom prepriječila put jednoj hrvatskoj obitelji, vičući "ovo je srpska krajina", te izgred u belomanastirskoj osnovnoj školi, kad je učenik Srbin fizički ozlijedio učenika Hrvata, te je pozvala pravosudna tijela da brzo djeluju i kazne izgrednike.

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović rekao je kako je policija desetak dana zabašurivala izgred u Švajcarnici te da je riječ o pojavi koja podsjeća na događaje 1991., kojih su posljedica rat i velik broj prognanika.

"Onima koji ne mogu prihvatiti da su ostali živjeti u hrvatskoj državi nije mjesto u Hrvatskoj i najbolje im je neka mirno odu, jer svojim ponašanjem mogu dovesti do tragičnih izgreda", rekao je Kompanović.

Osvrnuvši se na današnje osuđujuće presude pripadnicima tzv. gospićke skupine, Kompanović je ocijenio kako je riječ o "apsurdnoj odluci", kojom se "dezavuira obrambeni i oslobodilački rat, koji nam je bio nametnut".

Drži da je Županijski sud u Rijeci tako odlučio pod političkim pritiskom i zato da bi se međunarodnoj zajednici pokazalo da Hrvatska sudi ratne zločine i ispunjava i taj uvjet za ulazak u Europsku uniju.

Kompanović je istaknuo kako nije zapamćeno da su pobjednici kazneno odgovarali, oslobađajući svoja okupirana područja.

Predsjednik osječko-baranjske Zajednice povratnika Tomo Povreslo ocijenio je kako su presude "drastične i neprimjerene za ljude koji su oslobađali Hrvatsku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara