Povrće spriječava Alzheimerovu bolest

HRANA bogata nezasićenim mastima, kao što su biljni proizvodi i neke vrste ulja, smanjuje rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti, dok vitamini nemaju takvo djelovanje, objavili su znanstvenici.

Liječnici iz Medicinskog centra u Chicagu zaključili su to ispitujući 815 osoba od 65 i više godina koji na početku četverogodišnje studije nisu bolovali od Alzheimerove bolesti.

Pacijenti obuhvaćeni studijom promijenili su prehrambene navike dvije godine prije početka istraživanja.

Na kraju ispitivanja liječnici su ustanovili da je njih 131 oboljelo od te bolesti koja uzrokuje gubitak pamćenja i psihičke poremećaje.

Osobe, koje su se hranile namirnicama bogatim zasićenim mastima - vrsta masti iz mesa, peradi, mliječnih proizvoda, palminog ili kokosovog ulja, 2,3 puta su češće obolijevale nego osobe koje su uzimale vrlo malo zasićenih masti.

Stručnjaci sa Sveučilišta Columbia u drugoj su studiji utvrdili da karoteni i vitamini C i E ne smanjuju rizik oboljenja od Alzheimerove bolesti.

To se pitanje nametnulo jer antioksidansi, vitamini i druge tvari u hrani, smanjuju oštećenje stanica koje uzrokuju slobodni radikali. Te tvari, uobičajene u ljudskom metabolizmu, mogu oštetiti živčane stanice i uzrokovati Alzheimerovu bolest.

Istraživanje je pokazalo da je od 980 ljudi, koji na početku četverogodišnje studije nisu patili od demencije, njih 243 oboljelo od Alzheimera te da uzimanje karotena i vitamina to nije spriječilo.

Treća studija pokazala je da ženama, koje boluju od Alzheimerove bolesti i nalaze se u post-menopauzi, ne pomaže terapija estrogenima. Neke prijašnje studije pokazale su da su estrogeni ipak učinkoviti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara