Powel kaže da treba nastaviti tražiti rješenje za Sj. Koreju

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell osudio je u petak istupanje Sjeverne Koreje iz sporazuma o neširenju atomskog oružja, ali i izrazio želju da se nastavi tragati za rješenjem.

´Sporazum o neširenju je važan međunarodni ugovor´, rekao je Powell novinarima u State Departmentu, ´i ovakva vrst nepoštivanja takvoga sporazuma ne može proći, a da se njome ne pozabavimo´.

Powell se obratio novinarima nakon susreta s direktorom Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) Muhamedom ElBaradeijem na kojem je ElBaradei obavijestio Powella o problemu oružja vezanim za Sjevernu Koreju i Irak.

ElBaradei je rekao da je povlačenje Sjeverne Koreje iz Sporazum o neširenju nuklearnog oružja ´veoma ozbiljno pitanje´ jer je Sporazum temelj kontrole atomskog oružja.

On je kazao da treba pružiti prigodu diplomaciji ali, ako taj način ne uspije, da problem za nekoliko tjedana treba postaviti pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda.

Powell je ocijenio da je stanje sa Sjevernom Korejom veoma ozbiljno.

´Nećmo se dopustiti zastrašiti. Nećmo zapasti u paniku´, naglasio je on.

Powell je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti tražiti diplomatsko rješenje problema.

Novinari su pitali državnog tajnika i o susretu bivšeg američkog veleposlanika u UN-u i sadašnjeg guvernera New Mexica Billa Richardsona u četvrtak i petak u Santa Feu s dvojicom sjevernokorejskih diplomata.

Powell je kazao da je razgovarao telefonom s Richardsonom i da će ga on nakon susreta obavijestiti o rezultatima razgovora.

Govoreći o Iraku Powell je kazao da iako se nada mirnom rješenju Sjedinjne Države su ´spremne djelovati i na drugi način, ako to bude potrebno da se Irak razoruža od svojeg oružja masovnog uništenja´.

ElBaradei je kazao da Irak formalno surađuje ali da inspektori UN-a trebaju stvarnu suradnju. On je posebice napomenuo potrebu za više dokumenata, fizičkih dokaza o uništenju oružja i razgovorima s iračkim znanstvenicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara