Powell: Američku politiku prema Iraku oblikovale dvije vlade

AMERIČKA politika prema Iraku oblikovana je desetljećem opiranja Saddama Husseina i kroz najmanje dvije predsjedničke administracije, rekao je američki državni tajnik Colin Powell.

"Američka politika prema Iraku nije samo nešto što se razvilo u posljednjih mjesec dana", rekao je Powell na saslušanju pred Pododborom Zastupničkog doma Kongresa za dodjelu sredstava. "Ona se može pratiti unazad mnogo godina do završetka Zaljevskog rata."

Često je mišljenje da su sadašnju agresivnu politiku Sjedinjenih Država prema Iraku oblikovali "jastrebovi" iz administracije predsjednika Busha, među koje se obično ubrajaju potpredsjednik Dick Cheney, ministar obrane Donald Rumsfeld i njegov zamjenik Paul Wolfowitz.

Powell je podsjetio da su Ujedinjeni narodi nametnuli sankcije Iraku i postavili mu zahtjev za razoružanjem na kraju rata 1991., zahtjev koji Irak još uvijek nije ispoštovao.

Powell je također rekao da je već administracija predsjednika Billa Clintona, uz punu potporu Kongresa, 1998. odlučila da je promjena režima u Iraku u najboljem interesu Sjedinjenih Država.

Kongres je krajem 2002. usvojio rezoluciju u kojoj podržava razoružanje Iraka i podupire predsjednika Georgea W. Busha da dovede Saddama Husseina do poštivanja međunarodnih zahtjeva.

Američka politika prema Iraku "vođena je našim vlastitim nacionalnim interesima", rekao je Powell. Ona je vođena našim nastojanjem da pomognemo Ujedinjenim narodima da obave svoj posao. Vođena je našom brigom za narod Iraka".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara