Powell će u četvrtak objaviti odgovor na iračku deklaraciju

SJEDINJENE DRŽAVE nastavit će proces razoružanja Iraka kroz institucije UN a ne jednostrane akcije, unatoč svim ´nedostacima´ u iračkoj deklaraciji o oružju za masovno uništavanje, izjavio je američki državni tajnik Colin Powell.

Powell je tijekom razgovora s danskim ministrom vanjskih poslova Perom Stigom Moellerom, visokim predstavnikom EU za sigurnost i vanjsku politiku Javierom Solanom i povjerenikom EU za vanjske poslove Chrisom Pattenom ustvrdio da će Washington tražiti odobrenje Vijeća sigurnosti UN za svaku novu možebitnu akciju protiv Iraka, ali je ponovio prijašnje američke tvrdnje da deklaracija ne ispunjava uvjete koje je VS UN postavilo prošlog mjeseca.

´Irak je rezolucijom 1441 Ujedinjenih naroda dobio priliku za suradnju s međunarodnom zajednicom u kojoj bi mogao prestati varati svijet glede svojeg oružja za masovno uništenje´, rekao je Powell.

´Ono što smo dosad vidjeli u (iračkoj) deklaraciji, nije nas ohrabrilo u vjerovanju da su oni (Iračani) shvatili poruku i da surađuju´, dodao je.

Glasnogovornik Vijeća sigurnosti Bijele kuće Sean McCormack najavio je kako će Powell i američki veleposlanik pri UN John Negroponte u četvrtak objaviti službeni američki odgovor na iračku deklaraciju o oružju, nakon što čuju izvješća vođe inspektora UN Hansa Blixa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara