Powell: Da bi dobila ustupke, S. Koreja mora prva povući potez

SJEVERNA KOREJA mora jasno izraziti da ima ozbiljne namjere u okončanju svog nuklearnog programa u zamjenu za sigurnosna jamstva i druge oblike pomoći od strane Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kazao je u četvrtak američki državni tajnik Colin Powell.

Ono što je bezuvjetno važno za nas da bi krenuli naprijed je to da trebamo nedvojbenu izjavu od Sjeverne Koreje da je spremna okončati te programe, rekao je Powell na brifingu State Departmenta.

Powell je ustvrdio da su SAD "nestrpljive" da održe slijedeći krug razgovora i da primaju ohrabrujuće signale od dužnosnika Kine, Japana i Južne Koreje da bi "mogli biti bliži slijedećem krugu razgovora", koji uključuju i Rusiju.

Powell je rekao da SAD vjeruju da bi bilo "primjereno" za službeni Washington da pruži sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici SAD-a, Kine, Rusije, Japana i dviju Koreja sastali su se u Pekingu lani u kolovozu na inicijalnim razgovorima o nuklearnim programima Sjeverne Koreje, koji su bili prekinuti u listopadu 2002.(Hina) nz nz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara