POWELL I DALJE PRIJETI SIRIJI AKO ONA NE PROMIJENI SVOJA STAJALIŠTA

Američki državni tajnik Colin Powell u nedjelju je, pri svom povratku iz Damaska, i dalje nastavio vršiti pritisak na Siriju, govoreći o mogućnosti uvođenja sankcija toj zemlji ako ona ne promijeni svoja stajališta prema izraelskopalestinskom sukobu i Iraku.

Šef američke diplomacije bio je oprezan u pogledu obećanja sirijskih čelnika i izjavio da će biti "procijenjeni prema djelima".

Powell je govorio na nekoliko američkih tv-mreža samo nekoliko sati nakon kratke turneje tijekom koje je posjetio Španjolsku, Albaniju, Siriju i Libanon.

Etapa u Damasku u petak i subotu je bila najosjetljivija jer je tu zemlju Washington nekoliko puta posljednjih tjedana optužio da je pomogla iračkom režimu i da predstavlja prijetnju nastavku izraelsko-palestinskog mirovnog procesa jer i dalje podržava radikalne palestinske organizacije.

Powell je dao naslutiti da bi moguće posljedice, koje će osjetiti Sirija, biti prije svega gospodarske i sugerirao je da je u njezinom interesu da bude pomirljiva ako želi nastavak gospodarskih razmjena sa susjednim Irakom koje su trenutačno na mrtvoj točci.

Na pitanje o jamstvima sirijskih sugovornika u pogledu kontrole granice s Irakom i zatvaranja ureda ekstremističkih propalestinskih organizacija u Damasku, Powell je rekao da su bitna djela. On je svoje razgovore sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom ocijenio "dobrim i iskrenim".

Američki državni tajnik je potvdio da namjerava "vrlo skoro" ponovno otići na Bliski istok kako bi susreo s novim palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom, ne preciziravši datume. Prema izvorima iz State Departmenta to bi moglo biti krajem tjedna.

(Hina) tm nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara