Powell i Rice kažu da su informacije o iračkom oružju bile dobre

DVOJE najviših dužnosnika američke vlade odbacilo je u nedjelju optužbe da je vlada pretjeravala u ocjeni opasnosti od iračkog oružja masovnog uništenja izjavljujući da su američke obavještajne informacije o oružju bile dobre.

Američki državni tajnik Colin Powell i savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice rekli su u televizijskim interviewima da su američke obavještajne službe bile suglasne da Irak posjeduje oružje masovnog uništenja. Kazali su kako vjeruju da su njihove informacije bile dobre, da je Irak posjedovao takvo oružje i da će o tome biti objavljeno više dokaza.

Powell je na CNN-u kazao da ne sumnja da je irački režim tijekom proteklih nekoliko godina "sačuvao takvo oružje ili sposobnost da počne" njegovu proizvodnju. Iračani su bili "majstori u zavaravanju i skrivanju" oružja, upozorio je on i preporučio strpljenje, a to što neki kritičari Bushove vlade kažu da je lagala o postojanju iračkog oružja nazvao je skandaloznim.

Za Fox News Powell je kazao da Iračani nisu položili račun o kemijskom i biološkom oružju koje su imali.

Dva mjeseca nakon okončanja borbi u Iraku i okupacije zemlje Sjedinjene Države nisu uspjele pronaći oružje masovnog uništenja u Iraku koje je bilo glavno opravdanje napada na Irak. Kritičari vlade predsjednika Busha pitaju nije li vlada namjerno pretjerivala u tumačenju obavještajnih podataka o oružju ili čak lagala o opasnosti iračkog oružja kako bi dobila razlog za rat.

U izvješću obavještajne službe američkog ministarstva obrane (DIA) iz rujna prošle godine, objavljenom prošlog tjedna, stoji da služba nema dovoljno "pouzdanih informacija" o iračkom kemijskom oružju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Powell i Rice su kazali da je ta rečenica istrgnuta iz konteksta izvješća navodeći na krivi zaključak. "Već sljedeća rečenica kaže da postoje informacije da je kemijsko oružje raspršeno po postrojbama", rekao je Powell za Fox News.

Izvješće, kako piše The Washington Post, navodi da "mada o tome nema izravnih informacija, Irak vjerojatno posjeduje kemijske agense u kemijskom streljivu" i zalihe kemijskih tvari potrebnih za proizvodnju kemijskih agenasa, ali također i zalihe iperita i nervnog plina VX.

Rice je na televiziji ABC rekla da su američke obavještajne službe u listopadu prošle godine, iza kojih je stajala DIA, procijenile da Irak vjerojatno posjeduje 100 do 500 tona kemijskih agenasa.

Powell je rekao da će dokumenti i razgovori s iračkim znanstvenicima koji su radili na programima oružja dovesti do dokaza o njegovom postojanju.

"Mislim da će nam svi dokumenti koji se sada pojavljuju i ljudi s kojima se razgovara reći više o onome što su sakrili i gdje su to sakrili", rekao je on.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara