Powell: Izraelci i Palestinci ipak polako napreduju

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell rekao je u četvrtak u Bangladešu da se u Izraelu, unatoč novom valu nasilja, mogu vidjeti određeni znaci napretka, osobito na sigurnosnom planu.

"Izvješća koja sam dobio u posljednjih nekoliko sati ukazuju na to da je postignut određeni napredak na sigurnosnom planu kao i da palestinski premijer Mahmoud Abbas nastavlja pregovore s Hamasom i drugim organizacijama", rekao je Powell novinarima prije odlaska iz Bangladeša za Jordan.

Powell je tom prigodom najavio da će u petak posjetiti Jeruzalem i palestinska područja, vjerojatno Jerihon, kako bi osobno pokušao potaknuti provedbu međunarodnog mirovnog plana, koji predviđa uspostavu neovisne palestinske države do 2005. godine.

Powell je također osudio nedavni samoubilački napad u Izraelu, u selu Sde Trumot, ocjenjujući da teroristi žele uništiti nade i snove palestinskog naroda.

Od sastanka američkog predsjednika Georgea W. Busha s palestinskim i izraelskim premijerom Mahmoudom Abbasom i Arielom Sharonom 4. lipnja u Jordanu, u nizu incidenata u Izraelu i na palestinskim područjima poginulo je više od 50 Izraelaca i Palestinaca.

Unatoč tomu, viši izraelski i palestinski dužnosnici nastavljaju pregovore o izraelskoj ponudi da povuče svoje snage iz sjevernog pojasa Gaze i Betlehema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Powell je u Dhaki razgovarao s ministrom vanjskih poslova Bangladeša Morshedom Khanom i premijerom Begumom Khaledom Ziom.

Pohvalio je napredak koji je Bangladeš ostvario u uspostavi demokracije, ali i naglasio da je potrebno učiniti još mnogo toga kako bi se riješili svi problemi. Zauzeo se i za veća američka ulaganja u tu zemlju.

Na ulicama Dhake Powella su dočekali ljevičarski i islamistički prosvjednici koji su njegov posjet iskoristili kako bi izrazili svoje protivljenje američkom ratu u Iraku.

Američki državni tajnik iz Bangladeša će otputovati u Jordan, gdje će se navečer sastati s najvišim dužnosnicima jordanskog ministarstva vanjskih poslova.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher u četvrtak je objavio da će se na skorašnjoj gospodarskoj konferenciji u Jordanu sastati s Powellom kako bi razmotrili odvijanje bliskoistočnog mirovnog plana.

U Jordanu se u subotu, 21. lipnja, održava izvanredni godišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma na kojemu će sudjelovati više od 1.900 poslovnih ljudi, političara, vjerskih čelnika i znanstvenika iz cijeloga svijeta, a glavna tema bit će obnova i budućnost poratnog Iraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara