POWELL KAŽE DA SAD RAZMATRA MOGUĆNOST AZILA ZA SADAMA

Američki državni tajnik Colin Powell rekao je u srijedu kako Sjedinjene Države razmatraju mogućnost da se predsjedniku Sadamu Huseinu i njegovim sljedbenicima osigura azil kako bi se izbjegao rat u Iraku.

Powell je u srijedu svjedočio pred Odborom za vanjske odnose Zastupničkog doma američkog Kongresa o proračunu za njegovo ministarstvo vanjskih poslova.

Jedno od zastupničkih pitanja bilo je jesu li Sjedinjene Države spremne zatražiti da Ujedinjeni narodi ponude Sadamu Huseinu azil kao strategiju koja bi vodila izbjegavanju napada na Irak.

´Ne samo da razgovaramo o tome nego smo u kontaktu s brojnim zemljama koje su izrazile spremnost da prenesu ovu poruku iračkom režimu, da je vrijeme isteklo i da je način da se izbjegnu patnje da režim odstupi´, rekao je Powell.

On je rekao da Sjedinjene Države razmatraju različite aspekte takve strategije u što su uključena i pitanja gdje, uz kakvu zaštitu i kako to operacionalizirati.

´Razmatramo to i priznajemo privlačnost takve mogućnosti koja bi uštedjela mnoge probleme´, kazao je Powell.

Napomenuo je kako bi azil morao uključiti kako Sadama tako i cijeli vrh njegove vlasti tako da se ´ukloni cijela zaraza i nakon toga započne proces liječenja´.

Powell je rekao da o tome nije izravno razgovarao s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom, ali da bi na kraju bila potrebna neka vrst sudjelovanja UN-a kako bi se osiguralo da Sadam zatraži azil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara