Powell kaže da se iračka kriza odlučuje za nekoliko tjedana

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell rekao je  kako će se za nekoliko tjedana odlučiti iračka situacija na ovaj ili onaj način.

Govoreći Odboru za vanjske odnose američkog senata Powell je kazao kako članice Vijeća sigurnosti, kojima je on u srijedu podastro američke dokaze da Irak skriva zabranjeno oružje, očekuju promjene u stavu Iraka.

On je kazao kako će odlučujući za razvitak situacije biti posjet Bagdadu u subotu čefova UN-ovih inspektora Hansa Blixa i Mohameda ElBaradeia.

Powell je rekao kako će Sjedinjene Države nastojati dobiti drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se odobrava vojna akcija u Iraku, ali da mogu i bez nje jer već imaju dovoljno ovlasti prema rezoluciji 1441.

On je rekao da je Vijeće sigurnosti znalo, kada je u studenom prošle godine donijelo Rezoluciju 1441 u kojoj prijete Iraku ´ozbiljnim posljedicama´ ukoliko se ne razoruža, da ozbiljne posljedice znače vojnu akciju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je također rekao kako zbacivanje režima Saddama Husseina može stvoriti Sjedinjenim Državama poteškoće na drugim područjima Bliskog istoka, ali da može preoblikovati Bliski istok tako da ojača američke interese i pomogne okončanju izraelsko-arapskog sukoba.

´Mislim da postoji mogućnost da uspjeh može temeljno preoblikovati regiju na snažan i pozitivan način koji će ojačati američke interese, posebice nakon takvog sukoba, a možemo i postići napredak u postizanju mira na Bliskom istoku´, kazao je Powell.

On je kazao kako Sjedinjene Države ne vide Irak samo kao problem zbog oružja masovnog uništenja nego i stanja u regiji.

´Ne radi se samo o Rezoluciji 1441, radi se o tome da je Saddam Hussein prijetnja regiji´, rekao je on.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara