Powell kaže da se Vijeće sigurnosti mora suočiti s realnošću

AMERIČKI državni tajnik Colin Powel rekao je kako se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda mora suočiti s činjenicom da se Irak ne razoružava i stati iza moguće uporabe sile koju predviđa Rezolucija 1441.

Powell je u srijedu u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu izložio američku argumentaciju za uporabu sile u razoružavanju Iraka koju će iznijeti u Vijeću sigurnosti u petak kada inspektori UN-a budu izvijestili o iračkom razoružavanju u protekla tri mjeseca.

Upozorivši da Saddam Hussein računa na podijeljenost međunarodne zajednice glede načina razoružanja Iraka, Powell je pozvao Vijeće sigurnosti da bude jedinstveno i odlučno.

Naglasivši kako Sadam Husein i dalje odbija razoružati se i ne poštuje odluke Vijeća sigurnosti nego obmanjuje međunarodnu zajednicu Powell je kazao da je došlo vrijeme da Vijeće pošalje jasnu poruku Sadamu da nikoga nije zavarao svojom taktikom.

´Došlo je vrijeme da Vijeće naglasi svoju jednoglasnu odluku da Sadam i dalje materijalno krši svoje obveze,´ rekao je Powell. ´Došlo je vrijeme da se kaže Sadamu jednom zauvijek da njegove makinacije nisu zaustavile sat, da sat nastavlja otkucavati i da će posljedice njegovog odbijanja da se razoruža biti vrlo, vrlo stvarne´.

Sjedinjene Države će nastojati idućega tjedna progurati američko-britansko-španjolski nacrt rezolucije u kojem kažu da je Irak propustio svoju posljednju šansu da se razoruža i podsjećajući na ´ozbiljne posljedice´ iz Rezolucije 1441 praktički utiru put vojnoj akciji u Iraku. Drugi prijedlog, francusko-njemačko-ruski memorandum kaže da još nema razloga za uporabu sile u Iraku i predlaže produljenje inspekcija.

´Svi članovi Vijeća sigurnosti su znali usvajajući Rezoluciju 1441 da može doći vrijeme kada će morati biti naša odgovornost da upotrijebimo silu u odsustvu strateške odluke Sadama Huseina da se razoruža,´ kazao je Powell.

Američki državni tajnik je rekao da Vijeće mora izbjeći zamku koju mu postavlja Sadam Husein računajući na njegovu nejedinstvenost.

´Sadam Husein računa da neki članovi Vijeća sigurnosti neće odobriti uporabu sile unatoč svim dokazima njegovog odbijanja da se razoruža´, rekao je on. ´Podjele među nama, ako se nastave samo će uvjeriti Sadama Huseina da je u pravu´.

Sjedinjene Države trebaju osigurati devet glasova Vijeća za prolaz rezolucije, i da nijedna stalna članica ne upotrijebi veto, a za sada osim svojega imaju britanski, bugarski i španjolski. Smatra se da se ostalih 11 članica Vijeća protivi uporabi sile u Iraku. Vetom na rezoluciju prijete i Rusija i Francuska.

Borba između suprotstavljenih skupina će se uglavnom voditi za glasove još neodlučnih nestalnih članica Vijeća sigurnosti, Meksika, Čilea, Pakistana, Angole, Kameruna i Gvineje.

Powell je kazao da Sadam još uvijek ima mogućnost spriječiti rat ukoliko donese stvarnu odluku da se razoruža.

´U nekoliko sljedećih dana ćemo vidjeti da li razumije situaciju u kojoj je i da li će napraviti taj izbor,´ rekao je on.

Povezujući Sadama Huseina i međunarodni terorizam Powell je rekao da će jedino razoružanje Iraka spriječiti mogućnost da oružje masovnog uništavanja dođe u ruke teroristima.

´Razmislite što se može dogoditi ako Sadam Husein...zaključi da vlade u svijetu neće dopustiti vojnu akciju ni pod kojim okolnostima, čak ni kao posljednju mogućnost, kako to najmanje jedan član Vijeća sigurnosti osjeća´, upozorio je Powell.

On je upozorio na posljedice takve poruke za sve koji žele doći do oružja masovnog uništavanja i sve koji kuju zavjere.

Powell je podsjetio da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u Rezoluciji 1441 donesenoj jednoglasno u studenom prošle godine reklo da je Irak materijalno prekršio prethodne zahtjeve Vijeća, dalo mu posljednju šansu da se razoruža i zaprijetilo ozbiljnim posljedicama ako to ne učini.

´Ništa što smo vidjeli od usvajanja Rezolucije 1441 ne ukazuje da je Sadam Husein donio stratešku, političku odluku da se razoruža. Ništa ne ukazuje da je irački režim odlučio da aktivno, bezuvjetno i trenutno surađuje s inspektorima´, rekao je Powell.

On je kazao da Sadam Husein umjesto da se razoružava niječe da ima oružje masovnog uništavanja i obmanjuje međunarodnu zajednicu, a onda pod pritiskom ponešto otkrije ili uništi.

Powell je podsjetio da Irak još nije objasnio što se dogodilo s njegovim zalihama bojnog otrova VX, antraksa i drugim biološkim i kemijskim agensima.

On je kazao kako Sjedinjene Države znaju da je Sadam Husein izdao nove upute najvišim dužnosnicima za skrivanje oružja masovnog uništavanja.

´Tu je rekao da se mora učiniti sve što je moguće da se izbjegne otkrivanje iračkog oružja masovnog uništavanja´ rekao je Powell.

Irak je nakon naredbe glavnog inspektora UN-a Hansa Blixa uništio 19 od 100 raketa al Samoud 2 sa zabranjenim dometom preko 150 km i obećao dokumente u svezi s nervnim bojnim otrovom VX.

Powell je rekao kako ove geste i ´papirnata obećanje bitno ne smanjuju Sadamove mogućnosti´, ne znače stvarnu promjenu stava prema razoružanju i ne ukljanjaju opasnost međunarodnom miru i sugurnosti.

Powell je ponudio i izglede razoružanog, obnovljenog i demokratskog Iraka koji će biti poluga za širenje mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

´Ako nam Sadam ne ostavi drugu mogućnost nego da ga razoružamo silom, Sjedinjene Države i njihovi koalicijski partneri će učiniti sve da to obave brzo, na način koji na minimum svodi gubitak života civila i uništavanje imovine´, obećao je on.

´Ako međunarodna zajednica želi da se ostvare optimistični izgledi u Iraku moramo se suočiti s realnošću nepopustljivosti Saddama Husseina, moramo se suočiti realnošću ovdje i sada´, kazao je Powell.

Glavni inspektori UN-a Hans Blix i Mohamed ElBaradei u petak će Vijeće sigurnosti izvijestiti o protekla tri mjeseca inspekcija, a očekuje se da će izvješće dati municiju i zagovornicima i protivnicima uporabe sile u Iraku. Blix je u nacrtu izvješća ocijenio dosadašnje napore Iraka na razoružanju ´vrlo ograničenim´, ali je rekao da će izvješće ažurirati prije nego se obrati Vijeću u petak kako bi uzeo u obzir pristanak Iraka da uništi rakete al Samoud 2.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara