POWELL: KOREJSKA IZJAVA ZAMRZAVANJA ATOMSKOG PROGRAMA POZITIVNA

Američki državni tajnik Colin Powell ocijenio je u utorak ponudu Sjeverne Koreje o zamrzavanju nuklearnog programa pozitivnom dok se nastoji organizirati novi krug šesteročlanih pregovora o sjevernokorejskom programu atomskog oružja.

Sjeverna Koreja je u utorak u komentaru koji je prenijela državna agencija KCNA izjavila kako neće testirati niti proizvoditi nuklearno oružje te da će zaustaviti svoj program proizvodnje električne energije u nuklearnim posrtojenjima.

KCNA je ponovila i konkretizirala ponudu koju je Sjeverna Koreja prvi put predložila u prosincu kada je rekla da je voljna zamrznuti svoje "nuklearne aktivnosti" u zamjenu za američku pomoć i uklanjanje s američkog popisa zemalja pokrovitelja terorizma.

"Bila je to interesantna izjava. Bila je to pozitivna izjava", rekao je Powell novinarima u Washingtonu. "Oni su zapravo rekli da neće testirati i naveli na zaključak da će odustati od svih aspekata njihovog nuklearnog programa, ne samo programa oružja".

Ponuda Sjeverne Koreje dolazi u vrijeme dok SAD, Kina, Južna Koreja, Sjeverna Koreja, Japan i Rusija nastoje organizirati novi krug pregovora o Pyongyangovom programu nuklearnog oružja.

Powell je kazao kako će prijedlog Sjeverne Koreje dozvoliti da se "brže krene prema šesteročlanim razgovorima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države traže da Sjeverna Koreja potpuno ukine svoj nuklearni program, a ne samo ga zamrzne, prije nego same daju bilo kakve ustupke.

U komentaru KCNA rečeno je da je sjevernokorejska ponuda dio priprema za nove razgovore, ali i upozoreno da će inzistiranje SAD-a na prethodnom ukidanju Pyongyangovog nuklearnog programa bez izmjene američke politike prema njemu "uništiti temelje dijaloga".

U međuvremenu u utorak je američko neslužbeno izaslanstvo, u kojem su bivši vladin dužnosnik, nuklearni stručnjak i savjetnici iz Kongresa, odletjelo iz Pekinga u Sjevernu Koreju kako bi posjetilo sporno nuklearno postrojenje u Yongbyonu.

Njihov obilazak postrojenja bit će prvi izvanjski posjet Yongbyonu otkako su iz njega protjerani UN-ovi inspektori prije godinu dana čime je započela najnovija sjevernokorejska nuklearna kriza.

(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara