Powell najavio program za jačanje demokracije na Bliskom Istoku

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell najavio je program vrijedan 29 milijuna dolara za pomoć političkim, gospodarskim i socijalnim reformama arapskog svijeta i popravljanje slike Sjedinjenih Država u tim zemljama.

Svrha je tog programa, nazvanog ´Inicijativa za partnerstvo SAD/Bliski istok, jasno odrediti da su Sjedinjene Države za promjene, za reforme i modernu budućnost za Bliski Istok´, izjavio je šef američke diplomacije.

Američka inicijativa će se usredotočiti na tri prioritetna ´stupa´: gospodarske reforme, političko i socijalno otvaranje (posebice za žene) i obrazovanje, dodao je Powell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je također pozvao arapske zemlje da se politički otvore.

Powell je dodao da je 29 milijuna samo početak i da će tražiti da taj iznos bude povećan iduće godine. Taj proračun se pridodaje sadašnjoj američkog gospodarskoj pomoći arapskim zemljama koja iznosi oko milijardu dolara.

Na gospodarskom planu Powell je kazao da Washington želi pospještiti bolju integraciju arapskih zemalja u trgovinski svijet, podsjetivši da on predstavlja, osim nafte, samo 1 posto svjetskih izvoza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara