POWELL O IRAKU: VRIJEME JE DA SE PODUZME AKCIJA

Američki državni tajnik Colin Powell u nedjelju je izjavio da je ´vrijeme za pokretanje akcije´ za razoružavanje Iraka te izrazio očekivanje da će Vijeće sigurnosti brzo donijeti odluku nakon što sasluša novo izvješće inpektora za nadzor iračkog oružja 7. ožujka.

´Vrijeme je da se poduzme akcija. Dokazi su jasni. Oni su krivi.. Dosegnuli smo točku gdje nas čekaju ozbiljne posljedice´, rekao je Powell na konferenciji za novinare tijekom posjeta Japanu.

SAD i Britanija predložit će sljedećeg tjedna novu rezoluciju o Iraku, ali će se s glasanjem pričekati nekoliko tjedana kako bi se Bagdadu pružila posljednja šansa za provedbu zahtjeva UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Nećemo imati puno vremena od predstavljanja rezolucije do procjene je li rezolucija spremna za izglasavanje ili ne´, kazao je Powell, dodavši da bi šef inspektora UN-a Hans Blix trebao podnijeti izvješće u Vijeću sigurnosti 7. ožujka.

Japanski su dužnosnici izrazili potporu američkom stajalištu da je potrebno razoružati Irak i nastaviti ´multilateralni´ diplomatski pristup u uvjeravanju Sjeverne Koreje da odustane od svog nuklearnog programa.

Powella na njegovoj azijskoj turneji tek čeka težak posao jer mu slijedi posjet Pekingu gdje će imati poteškoća uvjeriti kineske dužnosnike da ne stavljaju veto na novu rezoluciju UN-a o Iraku i da preuzmu aktivniju ulogu u uvjeravanju Sjeverne Koreje da napusti svoje nuklearne ambicije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara